Златният корен на живота



0
6702

Освен приятния вкус, който придава на ястията, куркумата може да предложи и лек за много оплаквания, свързани с различни здравословни проблеми.

Растението куркума (Curcuma longa) произхожда
от тропическите и субтропическите региони на Южна Азия. Наричано още жълт джинджифил, шафранов корен или жълт корен, то е често използвана подправка в източната кухня и едно от традиционните лекарствени средства в китайската медицина и аюрведа. В Индия е познато от хилядолетия – поне от 2500 години, като в началото по всяка вероятност се e използвало предимно за боядисване на тъкани в наситено жълти или оранжеви цветове. Известна като шафран на бедните и „златен корен на живота”, куркумата е основна съставка на кърито и неотменна част от индийската кухня, която придава специфичен цвят и вкус на ястията. При това действа като консервант и ги предпазва от разваляне при топло време.


                                                                                                                                                            автор на снимката: Валерия Аксакова
Здравословното действие на куркумата
се дължи на съдържащото се в нея активно вещество куркумин – мощен антиоксидант с противовъзпалителен и антисептичен ефект. То категорично ограничава вредните въздействия на свободните радикали, като предпазва клетъчните мембрани от увреждане, удължава живота на клетките, забавя процесите на стареене и клетъчна смърт. При това оказва антимикробно и противотуморно действие, осезаемо увеличава производството на жлъчен сок, балансира метаболизма и въздейства върху мастната обмяна и контрола на кръвната захар.

Важно е да се знае, че
като самостоятелен подукт, куркумата не се усвоява от червата. При смесване с известно количество черен пипер (съдържащ активно вещество пиперин), усвояването й от човешкия организъм се засилва от 1000 до над 2000 пъти. Затова и всеки качествен прах куркума винаги съдържа в допълнение и определено количество черен пипер. С лечебна цел е най-добре, комбинацията да се приема на капсули, където пиперинът е правилно дозиран и е добавен в необходимата пропорция.

Патентованият БиоПерин®
е стандартизиран екстракт от зърна на био черен пипер, който освобождава много добре усвоим от организма пиперин. БиоПерин® е единственият продукт, съдържащ пиперин, който е патентован за способността му да повишава бионаличността на хранителни съставки, включително куркума, както и единственият източник на пиперин, който е преминал през клинични проучвания, за да се потвърди неговата безопасност и ефикасност за хранителни цели. Допринася за термогенезата – процес, който способства горенето на мазнини и подобрява усвояването на храната.

Куркума с БиоПерин® или черен пипер?
Общоприето схващане е, че колкото повече хранителни вещества се консумират, толкова повече ще се използват от организма. Но биологично погледнато, това не винаги е вярно, тъй като някои хранителни вещества, взети в по-висока доза, в действителност не се абсорбират от организма.

По същата логика, само защото БиоПерин® се извлича от черен пипер,
не означава, че увеличената консумация на черен пипер ще помогне за постигане на повишена абсорбация на хранителните вещества.

Клиничните доклади, свързани с БиоПерин® доказват,
че той „на точното място в точното време” в храносмилателния тракт с добавени хранителни вещества, води до повишената им абсорбция. Ако пиперинът остане задържан под формата на суров черен пипер, ще отнеме време, докато достигне своята бионаличност. Ето защо, за да се получи повишена абсорбция, е необходим пречистен стандартизиран екстракт на пиперин.

Бионаличността на куркумин (2000 mg), когато се прилага съвместно с БиоПерин® (20 mg), при 4 капсули дневно, се повишава 20 пъти или 2000% в сравнение с бионаличността на куркумин, приет самостоятелно. В тази доза не са наблюдавани нежелани реакции.

Коментари (0)

БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: