Жените искат



0
65210

Разсъждавайки по темата за желанията на жените се сетихме за един диалог между приятели, млади мъж и жена от една роматична комедия:
М: Какво точно искат жените? Не проумявам. Все искат да ги питат. Или пък не искат. Да свалим картите или да не ги сваляме. Искат да бъдем на дъното или да бъдем на върха. Използват козметика, не използват козметика...

Жени, какво искате?

Ж: Ще ти кажа, но обещай да не казваш на никого за това. Защото е свещена тайна. Готов ли си?
М: Да. Така мисля.
Ж: Нямаме никаква представа какво искаме!
М: Знаех си!

Дори жените наистина да не знаят какво искат, ние намираме това за чаровно. Със сигурност обаче знаем, че жените искат да са здрави, да са умни, да са красиви и слаби... Те искат да обичат и да бъдат обичани и в името на това са готови да извършат подвизи.
Но да се върнем на въпроса за доброто здраве и хубавата външност на жената. За постигането им, ососбено на добра линия, пътят започва от храненето. Затова ние накратко ще изложим полезна информация, факти и идеи с грижа за вас, мили дами!
Не е тайна, че мъжете и жените се хранят по различен начин. Това е така, защото женското тяло е програмирано по различен начин. Ако един мъж приема за неустоима една добре изпечена пържола, жената би избрала обилна салата или риба. Ако говорим за хляб, белият отстъпва на пълнозърнестия със семена и ядки, според мнението на нежния пол. Чорбата с агнешко ще направи път на супата с броколи, а десертът ще е лек, по възможност без много въглехидрати. Това съвсем не означава, че всяка жена няма своите резки завои към калоричната храна. Е, на всеки се случва!
Нека започнем със салатата. Предлагаме ви един много свеж и зелен вариант, точно за началото на пролетта. Защо избрахме да бъде със спанак? Защото той има благоприятно влияние върху кръвта и костите. 100 г от него съдържат едва 14 калории и по-малко от 1 г въглехидрати. За сметка на това над 2 грама белтъци и баластни вещества.
Спанакът подсилва имунната система, затова е особено важно да се консумира в началото на пролетта, когато и без това имунитетът ни е слаб. Освен това е полезен за сърцето, черния дроб и нервите. Твърдят, че предпазва от артеросклероза, инфаркт и перде на очите. Помага за здрави кости, хубави зъби и кожа, а също и за добро зрение.
Към менюто ще добавим и супа. За основен продукт сме избрали броколи. Те са известни като зеленчука, който се бори с рака. Броколито е богато на витамин С и Е, съдържа провитамин А, а те въоръжават клетките срещу нападението на свободните радикали, които пък отключват рака. Това зелено чудо съдържа много витамини и минерали, които подсилват имунната система и не позволяват разграждането на костите.
Към супата ще добавим ядки за пълен разкош. Още за римляните черупковите плодове са били символ на щастие и здраве. Богати са на ненаситени мазнини, белтъци, витамини, минерали и баластни вещества. Една шепа ядки дневно и рискът от инфаркт намалява с 40%. Освен това ядките действат добре на зъбите и костите, правят кожата и косата красиви. И душата също празнува, защото когато ядем ядки в тялото се отделя серотонин – хормонът на щастието.
Идва ред и на темата табу – хлябът. Какво обаче е добре да знаем преди категорично да се откажем от него в името на тънката талия и стройните бедра? Ексепрти по здравословно хранене препоръчват на всеки, който иска да запази или да намали килограмите си, да яде около 200–250 г пълнозърнест хляб дневно (4–5 филии).
Не всеки тъмен хляб е пълнозърнест и полезен – цветът може да се постигне с малц или със сироп от цвекло.
Не всеки хляб, върху който пише пълнозърнест действително е такъв – съдържанието на пълнозърнесто брашно трябва да е над 51%, за да има действително полезния ефект, който търсим.
Доказано е, че хора, които консумират основно пълнозърнести храни, а не бяло брашно, имат около 10% по-малко мазнини около вътрешните органи. А тези мазнини водят до високо кръвно и висок холестерин, като по този начин рискът за сърдечно-съдови заболявания е много по-голям.
Пълнозърнестият хляб е много богат на баластни вещества, които се смилат бавно. По този начин енергията се освобождава постепенно, нивото на кръвната захар стои стабилно и човек се чувства по-дълго сит. Организмът ни отделя малко инсулин, което позволява на тялото да гори по-лесно мазнините.
Ето защо, уважаеми жени, хлябът не е табу и можете спокойно да посягате към него по време на хранене.
За много хора приготвянето на хляб е изкуство и със сигурност в някаква степен са прави. В тестото има живот, за да го овладееш се иска чувство. Рецептата, която ви представяме тук е за много здравословен и лесен за приготвяне хляб, с който всеки ще се справи.
Ще ви предложим също една чудесна рецепта за приготвяне на сьомга. Тя е точно по женски вкус – ароматна, полезна и стои много красиво в чинията. Благодарение на високото съдържание на омега 3 мастни киселини сьомгата е особено полезна за здравето. Този вид мазнини не могат да се произвеждат от човешкото тяло и затова трябва да си ги доставяме чрез храната. А са ни необходими, за да можем да произваждаме някои от основните хормони, отговорни за това, кръвоносните ни съдове да са здрави. Освен това се твърди, че тези мазнини са не само храна за мозъка, но и подобряват насторението. Както повечето морски дарове така и сьомгата съдържа цинк и селен, които подсилват имунната система. В нея има и йод, който е полезен за правилното функциониране на щитовидната жлеза. И особено ценно след всички изброено е, че в 100 г от тази риба се съдържат само 80 калории.
Защо я приготвяме на пара? За разлика от пърженето, тук не ползваме мазнина. Хубаво е мазните риби, каквато е сьомгата, да се готвят с възможно най-малко допълнителни мазнини. За разлика от варенето, при готвенето на пара всички полезни елементи остават в месото, а не отиват във водата.
Как елдата се превърна в подходяща гарнитура? Триъгълните, тъмно кафяви зърна на елдата са деликатес. В Русия се консумира като каша и се яде почти всеки ден. Френските галети – това са известни палачинки от Бретаня, също се правят с елда, подобно на руските блини. Между другото от елда се прави и прословутата японска соба паста. Елдата не е от семейството на житните растения, не съдържа глутен, но е богата на белтъци и нишесте. Полезна е за кожата, за косата и за ноктите.
Твърдо сме решени да не лишаваме менюто и от месо. Рецептата е апетитна и представителна – свински рулца в азиатски стил. Избрали сме свинско, за да ви докажем, че то всъщност е доста по-добро, отколкото имиджът му. Богато е на белтъци, на витамин В и на желязо. Когато се приготвя правилно, много от витамините в него се запазват. Естествено, не говорим за онези части на прасето, които са доста мазни. Но бон филето, контра филето или каретата са напълно подходящи дори и за хора, които са на диета. Съдържат по-малко от 2% мазнини или 106 калории на 100 грама. Т.е. не много повече, отколкото така препоръчваните от всички диетолози пуешки гърди.
Защо свинското има лош имидж? Убеждението, че свинското е много мазно и съответно нездравословно идва от времето, когато свинете са били угоявани. Това и до ден днешен се случва с домашните прасета, но не и с тези, които се отглеждат за търговската мрежа. В миналото хората са гледали на прасето като на месо, което дава енергия. Но тогава се е полагал тежък физически труд по 12 часа на ден. Днес броят на тези, които имат този начин на живот намалява. Затова и начините на хранене на животните са се променили, така че мазнината в свинете е намалена с повече от 50%. Ако сте на диета и се чудите дали да изберете пуешко или свинско оставете вкуса ви да реши, а не мазнините. Защото разликата не е голяма.
Към това стархотно ястие с азиатски привкус сме добавили и соеви кълнове. Те са  по-богати на витамини, минерали и баластни вещества от много плодове и зеленчуци. Освен това са бедни на калории. Съдържат много ненаситени мазнини и можете да ги приготвяте на салата, в уок или да ги сложите в супа или в плодова салата. Малцина знаят, че соевите кълнове не идват от соята, а от т.нар. мунго боб, който е роднина на соята и понякога го наричат зелена соя. В много азиатски ресторанти в чужбина този боб се сервира като леко предястие.
Соевите кълнове са най-вкусни когато са пресни, т.е. не по-стари от 4–6 дни. На цвят са бели, продават се или на щандовете за охладени храни, или в консервни кутии. Ако не са бели на цвят, това означава, че са стояли твърде дълго на рафта и със сигурност за загубили част от витамините си. Подхождат си с подправки, които също идват от азиатската част на света, като соев сос или джинджифил.
Съдържат едва 27 килокалории на 100 грама. Смята се, че са една от най-добрите храни за подтискане развитието на ракови клетки. Също така стягат кожата и образуват нещо като възглавничка отвътре, т.е. помагат срещу бръчки.
Не случайно използваме и сусамово олио. За него също кават, че има способността  да се бори с рака. Освен това е много полезно за диабетици, заради високото съдържание на магнезий. Полезно е и за кожата, защото една от съставките му я пази от негативното влиние на УВ лъчите на слънцето. Когато се ползва за пържене губи собствения си вкус и аромат. За да му се насладите напълно, подправете пърженото ястие или супата с няколко капки сусамово олио малко преди да сервирате. Продава се в малки шишенца, а издържа цели 12 месеца, така че със сигурност имате достатъчно време, да го употребите.
За да ликува истински душата на жената ще завършим с десерт.     Нежните персони  обожават сладко и борбата с неговото консумиране е почти сатанинска. Ако трябва да сме честни и доста мъже не се отказват от изкушението.  
Ако до момента сте мислели, че десертите задължително означават въглехидрати и трупане на килограми, сте се лъгали. Предлагаме ви крем, в който няма нито една калория, идваща от захар. Защото използваме стевия. Наричат я още сладка трева или медени листа. Индианците в Парагвай и Бразилия я познават повече от 500 години и я ползват, за да подслаждат ястия и напитки, а също така и като лековита билка. Листата на стевия са около 30 пъти по-сладки от захарта. Четвърт чаена лъжичка прах от листа на стевия е достатъчна, за да посладите една чаша чай или кафе. Почти няма калории, подходяща е за диабетици и не вреди на зъбите.
Принципно със стевия може да подслаждате всичко. Но не можете да я използвате там, къде захарта е обем, т.е. при повечето кейкове, блатове и т.н.
Толкова ни е приятно да пишем за храна, особено когато това ще бъде оценено от хора, които се вълнуват за здравето, хубавата си външност и естетския вид на поднасяне на ястията, каквото са жените. Темата обаче е трудно изчерпаема и ние ще спрем дотук, за да ни остане и за друг път. Весел празник на всички дами!

Коментари (0)

БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: