Лаймът (Citrus aurantifolia) произхожда от Югоизточна Индия и е често срещан на територията на Източния Индийски архипелаг. Разпространен е в континентална Азия и в много други тропически и субтропически райони на света. През 50-те години на 19. век голямо количество лайм се изнася от Мексико и Таити. Отглеждането му с търговска цел започва към края на 60-те години и е особено интензивно между 1871 и 1880 г.
В наши дни тези ароматни и на вид по-закръглени зелени лимони, които са изключително богати на витамин С могат да се намерят целогодишно по магазините, като в изобилие са от май до октомври.
Лаймът рядко се използва самостоятелно, но има значителен принос към вкуса на много от ястията, които консумираме. Едно от основните му предимства е свързано с потенциала му като подправка. Силният му, специфичен вкус и аромат подсилват и обогатяват качествата на храни като ориз, картофи, салати и готвени зеленчуци, без да добавят мазнини.
Полезни и практични съвети
· Когато купувате лайм, плодовете трябва да са твърди, лъскави и светли – достатъчно красиви, за да бъдат подходящи за украса в кухнята ви. Цветът на лайма се променя от зелено към жълто, когато узрява, но незрелите плодове са тези, които имат желания тръпчив вкус, докато жълтеникавите са блудкави.
· Ако плодовете са много груби отвън, това може да е знак за прекалено дебела кора, което пък от своя страна означава по-малко месо и сок. Най-сочни са тежките плодове с фина обвивка. Избягвайте твърдите и сбръчкани плодове, както и меките.
· Докато лимоните могат да се съхранят до 2 седмици извън хладилника, то плодовете на лайма са по-нетрайни и трябва веднага да бъдат сложени в хладилник. В полиетиленова торбичка, в отделението за зеленчуци и салати се запазват до 6 седмици.
· За да получите максимално количество сок от лайм, плодът трябва да е със стайна температура или дори по-топъл. Ако е необходимо, се поставя в гореща вода, за да се затопли или се слага в микровълнова фурна за 20–30 секунди.
· Най-лесният начин да изцедите сока на цитрусов плод е да го разрежете надве и да го изстискате с ръка. Ако не ви трябва целият сок наведнъж, може да прободете плода с клечка за зъби и да изстискате сок през отвора, след това „запечатайте“ плода отново, като поставите обратно клечката за зъби.
· В много рецепти често се използва настъргана кора от лайм. За целта е добре, плодът първо да бъде добре измит и подсушен и след това кората му да се настърже с подходящо ренде или белачка за плодове и зеленчуци, но без горчивата мека бяла част под нея. От 1 голям лайм могат да се получат 2–3 с. л. сок и 1–2 с. л. настъргана кора.
Умами, или петият вкус, олицетворява нежния и приятен послевкус, усилва вкусовите усещания и прави храната...
Планирането на бюджета при пазаруване може да бъде предизвикателство, но с правилните инструменти лесно може...
В днешния забързан свят все повече хора избират доставка на храна, за да спестят време...
Водката съществува от векове и играе ключова роля в културите на много страни. Тя не...
Съветите на лекарите как да се грижим за здравето на очите Някои хранителни вещества поддържат цялостното...