Човешкият организъм се нуждае от балансирано хранене, в което да присъстват всички хранителни вещества, и то в оптимални количества. Мнозина си мислят, че мазнините са враг номер едно, но не е така! Съществува зехтинът, който е сред най-предпочитаните мазнини в кулинарията, защото притежава приятни вкусови и ароматни качества. А по време на пости, той се привръща в ценена и масово използвана мазнина. И тъй като зехтинът и рибата си партнират прекрасно, към рецептите сме включили и няколко никулденски предложения.
Въпреки развитието на модерните технологии методите за извличане на зехтин от маслините не се е променил съществено от Древността до наши дни. Маслините се събират от ноември до март, като моментът на брането е особено важен. Най-често това се прави, когато променят цвета си – вече не са зелени, но не са и напълно узрели. Мачкат се същия ден в специални мелници, след това от кашата с механични способи се извлича зехтинът. Това е най-качественият и най-скъп зехтин, който обикновено се описва като студено пресован Extra Virgin Olive Oil. При този продукт нивото на киселинност трябва да е под 1%. Цветът му е зеленикав и леко мътен, а ароматът е свеж.
Най-важното е...
Умами, или петият вкус, олицетворява нежния и приятен послевкус, усилва вкусовите усещания и прави храната...
Планирането на бюджета при пазаруване може да бъде предизвикателство, но с правилните инструменти лесно може...
В днешния забързан свят все повече хора избират доставка на храна, за да спестят време...
Водката съществува от векове и играе ключова роля в културите на много страни. Тя не...
Съветите на лекарите как да се грижим за здравето на очите Някои хранителни вещества поддържат цялостното...