Зехтин за постите



0
65123

Човешкият организъм се нуждае от балансирано хранене, в което да присъстват всички хранителни вещества, и то в оптимални количества. Мнозина си мислят, че мазнините са враг номер едно, но не е така! Съществува зехтинът, който е сред най-предпочитаните мазнини в кулинарията, защото притежава приятни вкусови и ароматни качества. А по време на пости, той се привръща в ценена и масово използвана мазнина. И тъй като зехтинът и рибата си партнират прекрасно, към рецептите сме включили и няколко никулденски предложения.

Въпреки развитието на модерните технологии методите за извличане на зехтин от маслините не се е променил съществено от Древността до наши дни. Маслините се събират от ноември до март, като моментът на брането е особено важен. Най-често това се прави, когато променят цвета си – вече не са зелени, но не са и напълно узрели. Мачкат се същия ден в специални мелници, след това от кашата с механични способи се извлича зехтинът. Това е най-качественият и най-скъп зехтин, който обикновено се описва като студено пресован Extra Virgin Olive Oil. При този продукт нивото на киселинност трябва да е под 1%. Цветът му е зеленикав и леко мътен, а ароматът е свеж.

Най-важното е...

  • Зеленчуци и различни варива със зехтин се готвят на тих огън. Така той запазва своите ценни съставки.
  • Зехтинът е много по-стабилен от останалите растителни мазнини и не води до образуването на токсични вещества.
  • Зехтинът придава невероятен вкус на сосове, дресинги и салати. При тяхното приготвяне се спазва следният ред: първо в купа се сипва сол, после оцет или лимонов сок и накрая зехтин. Тъй като има силен аромат, се използва в малки количества.
  • С „Екстра върджин“ се подправят различни пресни сирена, варени зеленчуци и меса. Подходящ е и за приготвяне на майонези и омлети.
  • Със зехтин „Върджин“ се приготвят рибни ястия и студени зеленчукови супи.
  • За да се запази свеж, зехтинът трябва да се държи далече от места с висока температура, да не се оставя отворен, да се пази от влага и преди всичко от пряка слънчева светлина. Може да се съхранява дълго време, но при условие че е на тъмно и хладно място в херметически затворен съд.
  • Оптималната температура на съхранение е 20 градуса. При високи температури може да се сгъсти временно, но това не влияе върху качеството му.
Коментари (0)

186 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: