Нежната ласка на топлите слънчеви лъчи ежедневно ни примамва, да се потопим в изобилието от цветове и аромати, наслаждавайки се на великолепните качества на сочните летни плодове и зеленчуци. Желанието ни да запазим по-дълго това усещане за свеж и наситен вкус, по традиция е превърнало лятото в сезона на домашните консерви и зимнини. Безспорно консервирането е най-сигурният и вкусен вариант, да съхраним по неповторим начин истинския вкус на любимите ни плодове и зеленчуци през всеки сезон от годината.
Ако тази година сте решили да си спестите голяма част от времето и усилията при приготвянето на зимнината, то сега е точният момент за една полезна придобивка за вашето домакинство в лицето на уникалния кухненски помощник - Машината за мелене на домати Rohnson R-545, която заслужено може да се похвали с редица предимства, които определено не са за пренебрегване:
- работи леко и безшумно
- няма излишни загуби на използваната суровина, тъй като се изхвърлят само ненужните части от доматите (семки и люспи)
- резултатът е висококачествен натурален продукт, с плътна консистенция и наситен вкус
- голям капацитет – смилат се до 50 кг домати за 1 час
- лесно и удобно обслужване, почистване и поддръжка.
Въпреки огромното разнообразие
от марки и видове, което ни залива от рафтовете в супермаркета, вкусът на домашно приготвените консерви си остава без конкуренция.
Ритуалите по приготвяне на зимнина
са най-различни и често ревниво пазени от поколения наред. Суетнята в кухнята и старанието да направим нещо наистина вкусно за студените зимни дни зареждат дома ни с особено очарование и чувство на уют, топлина и грижа. В България има различни традиции за приготвяне на туршии, кисело зеле, сладка и други, но безспорно едни от задължително приготвяните видове зимнина са тези с домати - без които всяка уважаваща себе си колекция от домашни зимнини е немислима и в чийто състав задължително влизат домашно приготвени консервирани домати, доматен сок, доматено пюре, кетчуп и вездесъщата лютеница.
Доматите
са един от трите най-разпространени зеленчука в света – установено е, че се отглеждат в 85% от домашните градини на всички континенти. България е традиционен производител на домати, като отглеждането им е изкушение за почти всички българи, които имат поне малко подходящи условия за това. Може би причината се крие в шопската салата и гроздовата ракия, защото едното без другото не върви. Или може би все пак причината е в неповторимия вкус на българските домати, расли под нашето слънце.
Хапваме ги почти ежедневно и под всякаква форма – пресни, сушени или консервирани, във вид на пюрета, кетчуп, супи или сокове. Широкото разпространение и масовото използване на доматите се дължи преди всичко на отличните им хранителни качества, но също и на факта, че доматите са изключително полезни – богати са на витамини А, В и най-вече С, като само 1 чаша доматен сок осигурява половината от необходимата дневна доза витамин А и витамин С. Важо е да се отбележи, пастьоризираните доматени сокове запазват своите витамини в продължение на две години.
Умами, или петият вкус, олицетворява нежния и приятен послевкус, усилва вкусовите усещания и прави храната...
Планирането на бюджета при пазаруване може да бъде предизвикателство, но с правилните инструменти лесно може...
В днешния забързан свят все повече хора избират доставка на храна, за да спестят време...
Водката съществува от векове и играе ключова роля в културите на много страни. Тя не...
Съветите на лекарите как да се грижим за здравето на очите Някои хранителни вещества поддържат цялостното...