В най-празничните дни от годината ви предлагаме да се впуснете в забавна и вълнуваща кулинарна игра с времето, пространството и мащабите – дайте воля на фантазията си, в комбинация с подходящата доза желание и ентусиазъм, и създайте незабравими възможности за приятно изкарване, като превърнете събирането с приятели и близки в един малък личен празник и уникален повод за бляскаво настроение у дома.
Превърнете празника не просто в засищане с добра храна, а в малко вкусно представление...
Отделете време и помислете, какво би зарадвало близките ви. Изберете меню, което би задоволило вкусовите предпочитания на гостите и на всички у дома. Заменете продължителното седене около масата – с разнообразна храна, предложена по динамичен начин, подходящ за празнично оживление, танци и разговори. Така масите най-често биват подменени от бюфет, столовете са по-скоро рядкост, а гостите имат възможност да избират както своите ястия, така и събеседниците си.
Идеалното решение за всяко парти са хапките!
Превърнете обемистата свинска пържола, крехкото пуешко месо и телешкия стек в малки хапки или коктейлни шишчета с дискретно забодени пъстри клечки. На подобаващо внимание във всяко парти-меню биха се радвали също и симпатични тарталети с различни плънки, спретнати малки руладини, пълнени гъби, миниатюрни сармички и малки наденички или кюфтенца, поднесени с подходящи сосове. Което, естествено, не изключва и появата на нещо по-обемно и с вълнуващ вкус – като например солена палачинкова торта…
Направи си сам
Соленките и различните видове хлебчета са нещо повече от идеално мезе към напитките. Могат да се консумират както самостоятелно, така и в съчетание със сирена, майонеза, сосове, месни продукти, зеленчуци. Разбира се, ако не разполагате с достатъчно време, най-лесно ще ви бъде да купите бутертесто и да приготвите едни бързи соленки.
Гостите ще ви оценят подобаващо,
ако им предоставите възможност сами да приготвят сандвичите си. Лесно е – осигурете чинии с рулца от раци, филе, шунка, мини колбаси, различни сирена, нарязани моркови, чушки, краставици плюс домати и листа маруля, а също и маслини. На стратегическо място поставете купички с майонеза, горчица или специално приготвен за случая пастет. Не забравяйте да предвидите ножове за намазване и клечки за хапки, както и подходящ хляб, нарязан на малки филийки, кроасани без пълнеж или солени хапки от бутертесто. А докато наблюдавате, кой какви комбинации прави, със сигурност ще ви хрумне някоя полезна идейка за в бъдеще...
Пълнени вкуснотии
Когато едно вкусно нещо е напълнено с друго вкусно нещо, какво по-хубаво от това? Могат да се пълнят най-невероятни неща, каквито не сте очаквали. Все пак най-популярни си остават пълнените яйца и пълнените гъби. Може да използвате и чери домати, като подходяща комбинация е с бейби моцарела. Украсете с босилек и забодете на клечка. Каквото и да изберете, резултатът със сигурност ще бъде и вкусен, и красив.
Не подценявайте силата на платото
Италианците не случайно го уважават толкова много, че са му измислили специално име – антипасти. Най-важното е храната да бъде аранжирана с вкус, защото, както ще потвърди всеки кулинар, човек се храни първо с очите си.
Месното плато е добре да съдържа поне 4 вида месни деликатеси – шунка, филе, пастърма, суджук или луканка. Изисканост и стил ще придадат няколко нарязани домати и краставици, красиво оформени лентички червени и зелени чушки, декоративни люти чушлета, маслини, лист маруля.
Платото, на което ще блестят млечните продукти, също трябва да е разнообразно. Сложете достатъчно бяло сирене, кашкавал, синьо сирене, „Ементал“, „Бри”, „Моцарела”, топено и пушено сирене. Аранжировката може да включва както добре познатите домати, краставици, и листа маруля, така и любимите зърна грозде, резени ябълка и круша, филетиран портокал.
Платата обаче могат да бъдат и чисто зеленчукови. Гарантираме ви, че вашите гости ще проявят нещо повече от естетичен интерес към чиния, пълна с красиво подредени броколи, карфиол, аспержи, моркови и нарязани на ленти червени чушки, особено ако до платото със зеленчуците предвидливо поставите купичка със сос, в който да се потапят.
Практични съвети
● За да опитат от всичко, гостите ще трябва да се движат, което от своя страна създава непринудена атмосфера, улеснява комуникацията и повишава настроението.
● Хапките обикновено са достатъчно на брой и така ще си спестите притеснението от появил се гост, за когото не сте предвидили порция.
● Не забравяйте, че сте се събрали да празнувате и е важно правилно да разпределите силите и времето си. Ако не го направите, рискувате да изкарате по-голямата част от веселбата в кухнята, а гостите няма да си спомнят кой е бил домакинът им.
● Идеалната храна за парти се консумира лесно – с пръсти; ако е хапка или руло – със специална клечка. Допуска се и умерено присъствие на вилици на масата. Ножове – само за намазване на соленка или хлебче с вкусен пастет.
● Обмислете внимателно броя на гостите и броя на хапките, но дори и да не сте предвидили достатъчно от някой вид, винаги ще има с какво друго да бъде заместено.
За допълнителна доза настроение – не забравяйте и подаръците – заложете на въображението си и изненадайте всички с красиво опаковани, закачливи и забавни празнични изненади.
Умами, или петият вкус, олицетворява нежния и приятен послевкус, усилва вкусовите усещания и прави храната...
Планирането на бюджета при пазаруване може да бъде предизвикателство, но с правилните инструменти лесно може...
В днешния забързан свят все повече хора избират доставка на храна, за да спестят време...
Водката съществува от векове и играе ключова роля в културите на много страни. Тя не...
Съветите на лекарите как да се грижим за здравето на очите Някои хранителни вещества поддържат цялостното...