Защо е добре да включите нахута в менюто си по време на пости?
• смятан е за една от най-лесносмилаемите бобови култури;
• подобно на всички варива – нахутът също е добър източник на аминокиселини и белтъчини;
• по съдържание на мазнини, нахутът превъзхожда останалите бобови култури (с изключение на соята), като 90% от тях са полиненаситени;
• има високо съдържание на фибри, фосфор, магнезий, цинк, желязо и калций, като според някои източници, калцият в нахута е колкото в киселото мляко (190 мг на 100 г);
• съдържа витамини B1, B2, B6, C и A, а също и фолиева киселина.
Нахутът се радва на богато кулинарно приложение – с него може да приготвите почти всичко – супи, салати, яхнии, различни гарнитури и предястия. От нахут също така може да се направи брашно, което се използва за панировки, а когато се прибави към сухо мляко или пшенично брашно – и за приготвяне на различни детски храни, тестени и макаронени изделия.
Вкусът на сварения нахут наподобява този на боба и царевицата, което предоставя широк терен за кулинарни експерименти в разнообразие от рецепти.
Умами, или петият вкус, олицетворява нежния и приятен послевкус, усилва вкусовите усещания и прави храната...
Планирането на бюджета при пазаруване може да бъде предизвикателство, но с правилните инструменти лесно може...
В днешния забързан свят все повече хора избират доставка на храна, за да спестят време...
Водката съществува от векове и играе ключова роля в културите на много страни. Тя не...
Съветите на лекарите как да се грижим за здравето на очите Някои хранителни вещества поддържат цялостното...