На пръв поглед отговорът изглежда лесен, защото повечето от нас имат известен опит с добавянето на алкохол в прочутия винен кебап или в приготвянето на „пияни“ пържоли, а някои дори са се пробвали да фламбират ястия пред очите на възторжените си гости.
Ако решите да готвите с алкохол, добре е да знаете някои полезни съвети от кулинарната практика:
• Напитките имат аромат и той не трябва да се „бие“ с този на храната. Обикновено алкохолът се изпарява по време на термична обработка и какво количество от него ще остане в ястието, зависи от начина и продължителността на готвене.
• Забравете за клишето „вино за готвене“, което не се отличава с кой знае какви качества. Колкото по-ароматно е виното, с което готвите, толкова по-вкусно ще бъде ястието.
• За по-мек аромат добавете виното в началото на готвенето.
• За по-ясно изразен аромат на виното намалете количеството му, като го загреете в открит съд (една чаша вино се редуцира до половин чаша за 5 минути). Прибавете и разбъркайте редуцираното вино към ястието в самия край на готвенето.
• Запържете месото, преди да прибавите виното. Добавете вино в тигана с мазнината от пърженото месо за да приготвите бърз сос.
• Виното трябва да се добавя преди млякото, сметаната, яйцата, за да се избегне пресичане.
На 18-ти юни екипът на Лесафр България събра партньори, приятели и журналисти, за да отпразнуват...
На 7-8 април 2024 Международната кулинарна асоциация JRE-Jeunes Restaurateurs отбеляза своя златен юбилей с грандиозно...
Какво е сутринта без уханието на току-що опържени филийки, топли банички, мекици, понички… Факт е,...
Кремообразно авокадо, чесън, сок от лайм и пресен кориандър… Едва ли има някой, който да...
Страстните почитателите на азиатската кухня, сред които сме и ние, добре познават предимствата на естествено ферментиралия...