Това е едно от най-популярните ястия в австрийската кухня, което спокойно можем да наречем гастрономически символ на страната, заедно с тортата Сахер, печения свински джолан и ябълковия щрудел. Известният деликатес привлича вниманието на кулинарните ентусиасти от цял свят със своя вкус и хрупкава текстура. Ето кои са най-интересните факти, свързани с произхода му, начина на приготвяне и консумацията му.
Какво представлява виенският шницел?
Оригиналният виенски шницел е паниран, от телешко месо и при пърженето плува в мазнина. Шницелът може да се приготвя и от свинско, но коректното наименование в този случай не е виенски шницел, а шницел по виенски. Решението за различните имена е взето в Германия и Австрия и се спазва, за да не се заблуждават гостите в ресторантите. Името ясно показва какво има в чинията – телешко или много по-евтиното свинско.
Кога се появява?
Шницелът тръгва от Константинопол, минава през Венеция и Милано, за да стане перлата на виенската кулинарна корона.
Името виенски шницел се появява едва след 1850 година в Австрия. Откриваме го в австрийски готварски книги, публикувани в началото на 19 век. Преди това ястието се е наричало просто паниран шницел. Австрийците познават технологията на панирането още от 18 век. Панират карантия, телешки мозък, зеленчуци.
Приготвяне и сервиране
Както вече споменахме, виенският шницел се приготвя от тънко нарязано телешко месо, което се изтънява с чукче за месо. Шницелите не се подправят с много подправки, за да изпъква вкусът на месото. Най-често се добавя само сол и черен пипер. След това месото се панира в брашно, разбито яйце и галета. Пържи се в голямо количество олио до златистокафяв цвят. Сервира се веднага със сок от лимон, картофи по австрийски и мариновани краставички.
Кога се консумира
В Австрия виенският шницел се консумира през цялата година и може да се открие в ресторантите и гостилниците на всеки ъгъл. Обичат го както местните, така и туристите. Традиционно се сервира за обяд или вечеря. Може да се открие и във вид на сандвич.
И накрая
Независимо дали ще го опитате в традиционен австрийски ресторант или ще си го приготвите у дома, виенският шницел винаги е отличен избор за ценителите на добрата храна. Предлагаме ви и една изпитана рецепта, която да имате подръка в случай, че решите да го приготвите сами.
Умами, или петият вкус, олицетворява нежния и приятен послевкус, усилва вкусовите усещания и прави храната...
Планирането на бюджета при пазаруване може да бъде предизвикателство, но с правилните инструменти лесно може...
В днешния забързан свят все повече хора избират доставка на храна, за да спестят време...
Водката съществува от векове и играе ключова роля в културите на много страни. Тя не...
Съветите на лекарите как да се грижим за здравето на очите Някои хранителни вещества поддържат цялостното...