Вашата китайска нова година по японски



0
64391

Годината на Синия дървен кон – повод и за смели кулинарни експерименти от страната на изгряващото слънце

На 31 януари започва Китайската нова година -  годината на дървения кон. Конят символично идва с щедрост, смелост и дръзновение. Затова ние ви предизвикваме да се възползвате от възможността да поставите още едно ново начало и да бъдете по-смели в решенията си.

Предизвикателството, което отправяме, е свързано с вашето развитие и възможности в кухнята.

Какво е то?

Научете се да приготвяте нов вид кухня. Може да е тайландска, японска, италианска, испанска и т.н. Това, което ние ви предлагаме, е да се сближите с традициите на японската кухня.

Предците на днешнитe японци започнали да приготвят първите си ястия от месо и зеленчуци. Но с пристигането на ориза от Корея около 400 г. пр. н.е., японската кухня се видоизменила. За тази промяна допринесли и особено различните подправки, които се използвали, като най-важната от тях била соевият сос.

Соевият сос е универсалната подправка, която присъства неизменно в японската кухня. Повече от 300 години вече оригиналната рецепта за приготвянето му не е променяна и съдържа само 4 елемента – соя, пшеница, сол и вода. Тези 4 съставки ферментират по естествен път, без добавки и овкусители, в продължение на поне 6 месеца, за да се превърнат в това, което японците наричат „soyu” (соев сос). Всичко, което има различен състав или начин на приготвяне в страната на изгряващото слънце, се нарича просто „сос”. 

Ако не сте сигурни за кой истински соев сос говорим, това е този с марката Kikkoman. Освен стандартният соев сос, приготвен по традиционния описан горе начин, на българския пазар може да намерите соев сос лайт, който съдържа по-малко количество сол. Със стартирането на годината на коня със смели стъпки, в търговските вериги навлезе и Уок сос с марката Kikkoman.

И тъй като ние ви предизвикваме да опитате приготвянето на японска храна в домашни условия, ви препоръчваме да се заредите още сега с уок тиган и уок сос.

Какво може да приготвите с тях ще ви разкажем след малко.

Това, на което искаме да ви обърнем специално внимание, е:

  • уок сосът е създаден на основата на класическия естествено ферментирал японски соев сос с марката Kikkoman;
  • лесен за употреба, без необходимост от допълнителни подправки;
  • подчертава вкуса на всяко едно уок ястие, особено ако не се предозира. Често срещана грешка на европейците е, че те просто прекаляват със соевия сос или соса на основата на соев сос – сипва се съвсем мъничко, колкото да се подчертае вкуса на храната. Всяко предозиране води до реплики като „този соев сос е много солен”. А всъщност, просто трябва да се научим как правилно да го дозираме.

Ето и нашето предложение за старта на вашата нова китайска година по японски:

Гомоку такикоми гохан – Пиле и пресни зеленчуци с ориз
Gomoku Takikomi gohan


Необходими продукти:
2 ч. ч. дребнозърнест ориз
½ ч. ч. лепкав ориз
120 г обезкостено пилешко бутче
6 гъби шийтаке
40 г моркови
40 г радика (глухарче)
малко олио
6 броя зелен боб
1 лист от водорасли нори

за бульона:
7 с.л. Кикоман уок сос
1 ½ ч.ч. зеленчуков или пилешки бульон

Начин на приготвяне
1. Смесвате двата вида ориз в купа и го измивате като изхърляте водата 2-3 пъти. Изсипвате го в цедка и го отцеждате добре.

2. Нарязвате пилето на малки кубчета, а гъбите, морковите и радиката – на лентички. Загрявате олиото в уока и изпържвате пилето на висока температура. Прибавяте зеленчуците, заливате ги с бульона и оставяте ястието да къкри, докато зеленчуците омекнат.

3. Прецеждате бульона през фина цедка. Добавяте вода в съотношение два пъти повече спрямо количеството на ориза.

4. Изсипвате всички съставки в голяма тенджера и оставяте ястието да заври. Слагате ориза, сготвените зеленчуци, пилето и прецедения бульон в тенджера и готвите, докато оризът стане готов.
5. Сервирате оризовата смес в купичка като го украсявате с няколко пръчици зелен боб. Накрая поръсвате с накъсани парченца нори.

Ако още не сте намерили своето предизвикателство за китайската нова година, бъдете щедри към себе си и любимите си хора. Бъдете смели и опитвайте, опитвайте, опитвайте

Коментари (0)

БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: