Годината на Синия дървен кон – повод и за смели кулинарни експерименти от страната на изгряващото слънце
На 31 януари започва Китайската нова година - годината на дървения кон. Конят символично идва с щедрост, смелост и дръзновение. Затова ние ви предизвикваме да се възползвате от възможността да поставите още едно ново начало и да бъдете по-смели в решенията си.
Предизвикателството, което отправяме, е свързано с вашето развитие и възможности в кухнята.
Какво е то?
Научете се да приготвяте нов вид кухня. Може да е тайландска, японска, италианска, испанска и т.н. Това, което ние ви предлагаме, е да се сближите с традициите на японската кухня.
Предците на днешнитe японци започнали да приготвят първите си ястия от месо и зеленчуци. Но с пристигането на ориза от Корея около 400 г. пр. н.е., японската кухня се видоизменила. За тази промяна допринесли и особено различните подправки, които се използвали, като най-важната от тях била соевият сос.
Соевият сос е универсалната подправка, която присъства неизменно в японската кухня. Повече от 300 години вече оригиналната рецепта за приготвянето му не е променяна и съдържа само 4 елемента – соя, пшеница, сол и вода. Тези 4 съставки ферментират по естествен път, без добавки и овкусители, в продължение на поне 6 месеца, за да се превърнат в това, което японците наричат „soyu” (соев сос). Всичко, което има различен състав или начин на приготвяне в страната на изгряващото слънце, се нарича просто „сос”.
Ако не сте сигурни за кой истински соев сос говорим, това е този с марката Kikkoman. Освен стандартният соев сос, приготвен по традиционния описан горе начин, на българския пазар може да намерите соев сос лайт, който съдържа по-малко количество сол. Със стартирането на годината на коня със смели стъпки, в търговските вериги навлезе и Уок сос с марката Kikkoman.
И тъй като ние ви предизвикваме да опитате приготвянето на японска храна в домашни условия, ви препоръчваме да се заредите още сега с уок тиган и уок сос.
Какво може да приготвите с тях ще ви разкажем след малко.
Това, на което искаме да ви обърнем специално внимание, е:
Ето и нашето предложение за старта на вашата нова китайска година по японски:
Гомоку такикоми гохан – Пиле и пресни зеленчуци с ориз
Gomoku Takikomi gohan
Необходими продукти:
2 ч. ч. дребнозърнест ориз
½ ч. ч. лепкав ориз
120 г обезкостено пилешко бутче
6 гъби шийтаке
40 г моркови
40 г радика (глухарче)
малко олио
6 броя зелен боб
1 лист от водорасли нори
за бульона:
7 с.л. Кикоман уок сос
1 ½ ч.ч. зеленчуков или пилешки бульон
Начин на приготвяне
1. Смесвате двата вида ориз в купа и го измивате като изхърляте водата 2-3 пъти. Изсипвате го в цедка и го отцеждате добре.
2. Нарязвате пилето на малки кубчета, а гъбите, морковите и радиката – на лентички. Загрявате олиото в уока и изпържвате пилето на висока температура. Прибавяте зеленчуците, заливате ги с бульона и оставяте ястието да къкри, докато зеленчуците омекнат.
3. Прецеждате бульона през фина цедка. Добавяте вода в съотношение два пъти повече спрямо количеството на ориза.
4. Изсипвате всички съставки в голяма тенджера и оставяте ястието да заври. Слагате ориза, сготвените зеленчуци, пилето и прецедения бульон в тенджера и готвите, докато оризът стане готов.
5. Сервирате оризовата смес в купичка като го украсявате с няколко пръчици зелен боб. Накрая поръсвате с накъсани парченца нори.
Ако още не сте намерили своето предизвикателство за китайската нова година, бъдете щедри към себе си и любимите си хора. Бъдете смели и опитвайте, опитвайте, опитвайте
Умами, или петият вкус, олицетворява нежния и приятен послевкус, усилва вкусовите усещания и прави храната...
Планирането на бюджета при пазаруване може да бъде предизвикателство, но с правилните инструменти лесно може...
В днешния забързан свят все повече хора избират доставка на храна, за да спестят време...
Водката съществува от векове и играе ключова роля в културите на много страни. Тя не...
Съветите на лекарите как да се грижим за здравето на очите Някои хранителни вещества поддържат цялостното...