Вадил дядо ряпа



0
65324

„Когато ряпата се появи на пазара, аптекарите отиват да играят карти“ (китайска поговорка)
Тази народна мъдрост се е съхранила вероятно в продължение на хилядолетия и това не е случайно. Ряпата е призната за едно от най-добрите средства за повишаване на имунните сили.

История
Родината на ряпата е Средна Азия. Свидетелства сочат за това, че е била отглеждана като зеленчук преди 3000 години в Китай и Япония. В Египет тя е изографисана сред стенописите на Хеопсовата пирамида. В някои области на Римската империя ряпата е била на трето място по важност като хранителен продукт след хляба и виното. Следите й в европейската литература се губят с падането на Римската империя. Появява се отново чак през 13. век. В английската кухня навлиза в средата на 16. век. В същото време испанските и португалските колонисти я занасят в Новия свят. Не е ясно кога е попаднала в България, но със сигурност се култивира от векове, защото може да бъде видяна на една от фреските в Боянската църква, която е от 13. век. А и народните приказки я споменават. Нали си спомняте „Дядо вади ряпа”?

Някои от популярните видове бяла ряпа
Дайкон — група от дълги бели репи, които имат нужда от студена температура и къси дни, за да цъфтят. Те са сред основните продукти, които се произвеждат в Азия. В Китай най-често ги готвят, в Корея ги мариноват, в Япония ги консумират готвени, мариновани и сурови, както и в Индия, Тайланд, Виетнам, Филипините и Малайзия. На Запад най-често ги сервират във формата на фреш за пречистване на кръвта и стимулиране на апетита. Корейците консумират всички видове, големини и части на ряпата – от корена до листата, предимно в мариновано състояние.
Миланска ряпа – сплескана и сферична, нейната лъскава повърхност е чисто бяла, а пръстенът в основата на листата е червен или розов.
Твърда зимна ряпа – с формата на пумпал от слонова кост. Нейният корен е твърд и може да остане в земята цяла зима. Съхранява се лесно.
Мюнхенска бяла ряпа – немски вариант на зимната ряпа. Тя е малка и тумбеста и има ароматен вкус.

На пазара
Предварително опакованите репи имат по-дълъг живот от тези, които се продават с листа. Когато обаче избирате ряпа със зелени листа, предпочитайте по-малките корени пред по-големите, защото по-големите са по-твърди. Листата също могат да се ядат. Могат да бъдат използвани в множество ястия и салати.
При избора имайте предвид и че често репите изглеждат външно здрави, а вътре имат загнили участъци. На пипане зеленчукът трябва да е твърд, с опъната кожица, без петна. Ако е мек, а кожата сбръчкана, най-вероятно ряпата е стара или както казват – „изкуфяла”.

Почитателите на диетичното хранене определено ще оценят този зеленчук, защото на фона на целия разкош от полезни съставки, ряпата е богата на вода (93%), но бедна на енергийно съдържание – в 100 г има само 18 ккал.

Съвети за консумация
• Препоръчва се при простудни инфекции на горните дихателни пътища. Ряпата съдържа лизоцим – вещество с изключително силно противомикробно действие.
• Главно сурова, ситно настъргана, ряпата стимулира имунната защита.
• Салатите от ряпа са чудесни при диета, но е добре да се хапват в по-ограничени количества (до 200–250 г на едно хранене).
• Препоръчително е да се комбинира с кисела ябълка, която неутрализира вредните съставки на белия зеленчук.
• Хората с по-деликатна храносмилателна система усвояват по-трудно ряпата. Добре е в тяхното меню тя да влиза бланширана за няколко минути с вода – това помага на трудносмилаемите частици.
• В китайската кухня бялата ряпа се прибавя към китайски супи, настъргана и запържена.
• В Азия употребяват често бялата ряпа като заместител на картофите. Корените се ядат готвени със зеленчуци, придружаващи месни ястия или като подправка на крем супи.

 

Коментари (0)

БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: