Отглежда се в страни с топъл климат и вирее много добре в по-топлите региони на България, каквито са районите по поречието на реките Марица и Тунджа и Дунавската равнина.
Съществуват различни видове,
които се отличават както по вкусовите си качества, така и на външен вид и цвят – някои са ярко оранжеви, други са по-зелени. Любими на повечето им почитатели са сочните пъпеши, независимо от цвета. Познавачи по родните пазари твърдят, че колкото по-набраздена е кората, толкова по-сочен е пъпешът. Ако пък е напукан на места, това е гаранция за висока захарност.
Пъпешът е страхотно допълнение и главно действащо лице
при приготвянето на плодови салати, шейкове, коктейли, екзотични специалитети и сладоледи.
Освен, че е изключително съблазнителен и вкусен,
пъпешът е и много полезен. 150 г пъпеш задоволяват дневната нужда от витамин С, който поддържа здравината на кръвоносните съдове, костите и венците и подпомага заздравяването на рани.
Сочният слънчев плод
съдържа големи количества витамин А и С, вода, захари (захароза, фруктоза и глюкоза) и различни минерали. Богат е на фолиева киселина, желязо и каротин, което го превръща в полезна храна при анемии. Лечебните свойства на пъпеша са известни още от далечното минало. Той се използвал при стомашни неразположения, защото засилва апетита и улеснява храносмилането, благодарение на различните ензими, които съдържа.
Умами, или петият вкус, олицетворява нежния и приятен послевкус, усилва вкусовите усещания и прави храната...
Планирането на бюджета при пазаруване може да бъде предизвикателство, но с правилните инструменти лесно може...
В днешния забързан свят все повече хора избират доставка на храна, за да спестят време...
Водката съществува от векове и играе ключова роля в културите на много страни. Тя не...
Съветите на лекарите как да се грижим за здравето на очите Някои хранителни вещества поддържат цялостното...