Сочно сладко изкушение



0
64762

Отглежда се в страни с топъл климат и вирее много добре в по-топлите региони на България, каквито са районите по поречието на реките Марица и Тунджа и Дунавската равнина.

Съществуват различни видове,
които се отличават както по вкусовите си качества, така и на външен вид и цвят – някои са ярко оранжеви, други са по-зелени. Любими на повечето им почитатели са сочните пъпеши, независимо от цвета. Познавачи по родните пазари твърдят, че колкото по-набраздена е кората, толкова по-сочен е пъпешът. Ако пък е напукан на места, това е гаранция за висока захарност.


Пъпешът е страхотно допълнение и главно действащо лице
при приготвянето на плодови салати, шейкове, коктейли, екзотични специалитети и сладоледи.

Освен, че е изключително съблазнителен и вкусен,
пъпешът е и много полезен. 150 г пъпеш задоволяват дневната нужда от витамин С, който поддържа здравината на кръвоносните съдове, костите и венците и подпомага заздравяването на рани.


Сочният слънчев плод
съдържа големи количества витамин А и С, вода, захари (захароза, фруктоза и глюкоза) и различни минерали. Богат е на фолиева киселина, желязо и каротин, което го превръща в полезна храна при анемии. Лечебните свойства на пъпеша са известни още от далечното минало. Той се използвал при стомашни неразположения, защото засилва апетита и улеснява храносмилането, благодарение на различните ензими, които съдържа.

Коментари (0)

БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: