Срещат се в множество най-различни варианти и са широко разпространени из всички територии с умерен климат, в това число и в България. Сливовото дърво е издръжливо и вирее безпроблемно върху всякакви терени. Сред разнообразието от видове и сортове сливи, като безспорен фаворит у нас се открояват сините сливи. Наред с богатото им кулинарно приложение и великолепния им вкус, сините сливи са и много полезни. Консумацията им е препоръчителна при хипертония и заболявания на бъбреците, тъй като калиевите соли, които съдържат, спомагат за извеждането на водата и готварската сол от организма.
Най-подходящи за похапване са,
когато са меки и добре узрели, а сушени могат да се използват целогодишно. Когато пазарувате, хубаво е да избирате добре узрели плодове, особено ако възнамерявате да им се насладите в сурово състояние, тъй като сливите имат недостатъка, да не доузряват истински. Узрелите плодове имат високо съдържание на захар, поради което са много разпространени в сушен вид.
Сините сливи имат по-твърдо „месо“
от останалите сортове, което ги прави особено подходящи за употреба в сладкиши, както и за приготвяне на компоти. С течение на времето мармаладът и компотът от сини сливи са се превърнали в задължителен елемент от родната кулинарна традиция. Освен, че са изключително вкусни, те се приготвят бързо и сравнително лесно. Важно е да се отбележи, че сливите за консервиране, трябва да са без костилки, защото в тях се съдържа отровно вещество.
Сините сливи са идеално допълнение
не само при приготвяне на сладкиши – фантастични са също и в солени ястия, като придават много приятен, плодов аромат на сосове, поднесени с дивеч, птиче, телешко или свинско месо.
Тази Коледа подарете внимание и истинско гурме преживяване за всички сетива с новите кутии на...
Умами, или петият вкус, олицетворява нежния и приятен послевкус, усилва вкусовите усещания и прави храната...
Планирането на бюджета при пазаруване може да бъде предизвикателство, но с правилните инструменти лесно може...
В днешния забързан свят все повече хора избират доставка на храна, за да спестят време...
Водката съществува от векове и играе ключова роля в културите на много страни. Тя не...