Каквото и да решим да си приготвим сами у дома – закуски или сладкиши – първо трябва да направим сполучливо тесто. Качеството на крайния продукт зависи от точното спазване на рецептурата, т.е. състава и количественото съотношение на продуктите, от които се получава.
В зависимост от използваните продукти, тестата се разделят на необогатени и обогатени. В необогатените теста участват минимален брой продукти – брашно, вода и готварска сол. Това са тестата за хляб, баници, гевреци и др. В обогатените теста освен тези продукти се включват и захар, мазнини, яйца, мляко и др. Това са т. нар. хлебни теста (тесто за кифли, козунаци и кроасани) и сладкарските теста (пандишпаново, маслено, медено, белтъчно, варено).
Какво трябва да знаем за продуктите?
За основа на всяко тесто се приема брашното, а водата, маята и солта са спомагателни за замесването му. Мазнините, яйцата, млякото и млечните продукти са допълнителни и спомагат за по-добрия вкус, калоричност, за оформяне и гарниране на крайния продукт.
Умами, или петият вкус, олицетворява нежния и приятен послевкус, усилва вкусовите усещания и прави храната...
Планирането на бюджета при пазаруване може да бъде предизвикателство, но с правилните инструменти лесно може...
В днешния забързан свят все повече хора избират доставка на храна, за да спестят време...
Водката съществува от векове и играе ключова роля в културите на много страни. Тя не...
Съветите на лекарите как да се грижим за здравето на очите Някои хранителни вещества поддържат цялостното...