Сладка лятна наслада



0
72083

Те са първият сигурен знак, че пролетта е отлетяла и вече е ред на горещото лято. Сега е и точното време да им се насладим.

Кулинарните изяви на черешите изобилстват през този сезон,
като освен в изкусителни десерти, със сочните плодове успешно може да се експериментира и в апетитни основни ястия с месо. Сладкото от череши също е любимо на всеки, защотото може да пренесе вкуса на плода и в студените зимни дни. Тогава е подходящо да се поднесе към кремове, с палачинки и пържени филийки.

По въпроса за времето,
когато черешите са се установили в пределите на Европа няма пълна яснота, защото това се е случило още в древността. Черешови костилки са бии открити от археолозите по сметищата на праисторически селища в Западна Украйна и Централна Европа. Предполага се, че плодовете са били диви, дребни и горчиви, каквито все още се срещат из горите у нас.

Историците обаче са категорични,
че родината на съвременната културна череша трябва да се търси в земите на Мала Азия и Кавказ. Причината е, че това дърво е особено популярно в Източна Азия. Така например в Япония всяка година през април то има свой голям празник.


В Америка първите череши и вишни
са пренесени от английски колонисти в края на 17. век.

У нас черешата е позната още от Античността,
заради непосредственото влияние на гръцката и римската култура по българските земи. В българската история около този сладък плод витае героичен и романтичен ореол, заради черешовото топче от Априлското въстание.

Черешата е свързана не с една и две романтични истории.
Една от тях разказва, как един ден през април любовница на мавърския крал Абдераман III се почувствала много отегчена и поискала да види сняг. Влюбеният крал се видял в чудо, но после му хрумнала гениална идея. Той завел любимата си в долина, където по това време цъфтели черешите и всичко било покрито с бели цветчета. „Същински сняг!“ – възкликнала красавицата и мавърският крал отново си върнал благоразположението й.

Коментари (0)

118 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: