Щипка екзотика в менюто



0
63798

В индийската кухня се използва почти изключително и само в сладкиши, докато европейците го слагат и в картофени ястия, и в преработени месни продукти, а също и в супи, сосове и печени изделия.

Мускатовото дърво е вечнозелено,
с височина , достигаща до 20 м. Разпространено е в Югоизточна Азия и се отглежда предимно в тропическите области. Плодовете са светлосиви  и месести, с характерна миризма и парлив вкус. От мускатовото дърво се получават мускатов орех и мускатов цвят, който се цени много като подправка, но се намира доста трудно.

Индийското орехче се радва на широко кулинарно приложение,
като преди употреба трябва да се настърже на ситно ренде. Има силен сладникав вкус и е традиционна подправка за сладки ястия – млечни и яйчени кремове, сметанови торти, козунаци и др.


Изключително подходящо е
за овкусяване на гъбени и зеленчукови блюда, за ястия със спанак, зеле и лук, за сосове и месни специалитети, както и за супи и пастети. В сосовете индийското орехче се слага в края на варенето, в ястията – по време на готвенето, а в тестени изделия – при замесването на тестото.

Индийското орехче се препоръчва
при болки и колики в стомаха и червата (особено при малки деца), при главоболие, за засилване на паметта, както и при киселини в стомаха. Маслото на индийското орехче се използва в медицината като стимулиращо и тонизиращо средство.

В малки дози
индийското орехче няма забележим ефект върху организма. При високи дози обаче (10 г или повече) то е слаб до средно силен халюциноген. Също така, ако се използва редовно в големи количества, индийското орехче може да предизвика увреждане на черния дроб. Големи дози (7,5 г или повече наведнъж) са опасни и могат да предизвикат конвулсии и сърцебиене.

Коментари (0)

148 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: