Сезонът на тиквичките



0
67928

В периода на късната пролет и ранното лято тиквичките се превръщат в главен действащ ... зеленчук. Но освен прословутите пържени тиквички с оцет и чесън или с подлучено кисело мляко има още много начини, по които можете да ги приготвите. Не се колебайте – резултатът винаги е сполучлив.

Произход
Според повечето твърдения, родина на тиквичката е Мексико. Не бива да ви изненадва и фактът, че тя е от едно семейство с тиквата и пъпеша, независимо че за разлика от тях, нейната кора е по-тънка и нежна и се консумира, когато все още е зелена. Съществуват много видове тиквички, но едно от нещата, което ги обединява е, че бързо се развалят и затова не могат да се съхраняват дълго време. Цветовете на тиквичките също се използват в кулинарията, като с тях могат да се правят много и различни ястия, като например солена торта.

Лечебни свойства
Освен всичко друго, тиквичките са източник на калий, витамин Е, витамин С и фолиева киселина. Все пак, когато ги подлагате на термична обработка, трябва да знаете, че витамин С и фолиевата киселина са много чувствителни към високи температури. Затова не трябва да се прекалява с термичната обработка – за предпочитане е, да се консумират почти сурови (леко запържени или бланширани), както и запечени на грил. От лечебна гледна точка, тиквичките имат високи очистителни, противовъзпалителни, отводняващи и дезинтоксикиращи свойства.

Полезни съвети
Когато купувате тиквички, избирайте твърди, с лъскава кора, които са малки, млади и нежни, защото те не съдържат семена. Не трябва да са натъртени, а да са запазили все още един съвсем лек мъх по кората. В хладилник могат да се запазят 3–4 дни, но колкото повече време минава, толкова повече губят от полезните си свойства.

Вкусът им е неутрален и не се наслагва върху вкусовете на останалите храни. Това качество прави тиквичките идеални за леки предястия, но се използва и за много ястие в компанията на месо, риба, яйца и сирене. Важно е да знаете, как да ги готвите – никога не трябва да ги държите на огъня дълго време и винаги да бъдат обогатени с подходящи ароматни подправки. Само така те ще разкрият истинските си вкусови качества и ще се превърнат в любим пролетно-летен зеленчук.

Обикновено когато са млади, тиквичките се почистват лесно – само се измиват и се режат краищата им. Ако са по-големи, трябва да се обелят и да се отстранят семената от вътрешната част. Тиквичките могат да се бланшират за кратко в подсолена вода, за да останат хрупкави; да се сварят на пара (а след това да се поръсят с няколко капки зехтин и да се овкусят с подходящи подправки); да се опекат на грил; да се изпържат. С тиквички може да се гарнират пици, леко бланширани да се добавят към ризото или към зеленчукова салата със спагети, можете да си направите мусака или огретен от тиквички.

Коментари (0)

БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: