С плънка от ориз



0
67367

Оризът е сред най-използваните продукти във всяко домакинство. С него се пълнят зеленчуци, завиват се сарми, главно действащо лице е в любимия домашен славянски гювеч. Плънката за пиле, пуйка или агне оставя незабравими спомени, когато за нея е избрана както правилната рецепта, така и правилният вид ориз. Новият ориз „Баланс“ от „Крина“ е отличен баланс  между кафявия и белия ориз и чудесно пасва на всякакви рецепти, в които се използва бял ориз.


Сармите по света
Известен факт е – и няма защо да крием, – че прибавяйки сармите към националната кухня, българският народ е извършил кулинарна кражба. Двете имена, под които масово е познато ястието по широкия свят – сарма и долма, са от турски произход. Сарма идва от sarma – „увивам”, а долма – от dolma, т.е. „натъпквам”. Произходът на ястието обаче тъне в мистериозен мрак. Независимо в какво ще я завием– лозов или зелев лист или натъпчем – в чушки, домати, дори лук, плънката е от съществено значение.


•    Арменците са превърнали приготвянето на сарми от лозови листа в истинско изкуство. Приготвят ги с плънка от ориз, агнешко, като добавят кориандър, копър, мента, черен пипер, канела, кестени, грах, стафиди.
•     Грузинците пък приготвят своята толма с ориз, мляно говеждо или агнешко, чесън, лук и копър и сервират с кисело мляко и чесън
•    В Ливан спазват следното разграничение – плънката трябва да е само от ориз, само от месо и мента или от домати и/или нахут.
•    В Иран и Ирак към оризовата плънка прибавят сок от нар.  

Оризът – главно действащо лице
Привързаността на народите от Източна Европа към сармите със зелев лист е направила такова впечатление на западняците, че в момента те често наричат ястието „славянски листа от кисело зеле с плънка”.  Оризът е главният герой в плънката почти навсякъде! Правилно подбран, той може да превърне сармата или пълнения зеленчук в нещо незабравимо.


Новият ориз „Баланс“ от „Крина“ – отличен баланс  между кафявия и белия ориз
Известен факт e, че кафявият ориз е пълнозърнест ориз, богат на витамини, минерали и баластни вещества. Кафявият му слой съдържа фибри, а зародишът е богат на магнезий, калций, желязо, витамин Е и витамини от групата В. За съжаление приготвянето му отнема твърде дълго време, при което полезните вещества намаляват. А фибрите му дразнят нежната стомашна лигавица. След сваряване кафявият ориз остава твърд и не е подходящ за приготвяне на традиционни български ястия, а по-скоро е предпочитан от хора спазващи хранителен режим.


Белият ориз е мек и деликатен. При него кафявият слой е отстранен. Така се получава вкусен и по-лесен за приготвяне продукт, който обаче е по-беден на хранителни вещества.  Ориз „Баланс“ е създаден с желанието да се допринесе  за здравословното хранене на семейството и едновременно с това да се запази традиционният вкус. При специалната му обработка се запазват голяма част от витамините и минералите, намиращи се в зародиша, а фибрите и ненаситените мастни киселини от повърхностния кафяв слой на зърното са оптимално съхранени.
Ориз „Баланс“ се сварява за същото време като белия, вкусен е и e полезен. С него може да се приготвят традиционни ястия, като същевременно се грижим семейството ни да се храни пълноценно. Подходящ е за всякакви рецепти, в които се използва бял ориз – пълнени чушки, сарми, пиле с ориз, мляко с ориз и много други.

Пълнени зеленчуци „Баланс“


Необходими продукти:
200 г ориз „Баланс Крина“
2 тиквички
1 домат
4 чушки
1 патладжан
1 глава лук
1 скилидка чесън
2 моркова
400 г кайма
200 г заквасена сметана
сол, джоджен, червен пипер на вкус


Начин на приготвяне:
Издълбайте и почистете зеленчуците. Запържете в малко зехтин лука и чесъна, добавете ситно нарязаните моркови и каймата. След като се запържи каймата, прибавете ориз Баланс Крина, сол, джоджен и червен пипер на вкус. Залейте с 2 ч. ч. вряла вода и оставете на слаб огън за 15 минути. Напълнете зеленчуците с плънката и ги наредете в тавичка. Нарежете на ситно издълбаната вътрешност на зеленчуците, смесете със заквасена сметана и сол и залейте зеленчуците. Сложете в умерена фурна докато се опекат.

Коментари (0)

152 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: