Нека си признаем – по време на празниците обичаме да прекаляваме – с подаръците, с храната и с напитките. В крайна сметка идеята е да се отпуснем и да се насладим на прекрасните миговете с близки и приятели.
Нашата идея е да ви покажем как да си сготвите любимите празнични рецепти, като добавим към тях здравословен и вкусен продукт.
Започваме с кедровите ядки
Няма как да минем без празнична салата. Иска ни се хем да е различна, хем да съчетава любими продукти, хем досега никой да не я е виждал… Предлагаме ви да се спрете на свежа зелена салата с козе сирене, която обилно да поръсите с кедрови ядки. Защо точно с тях? Кедровите ядки са сравнително нов продукт за нашия пазар. Съдържанието на витамини и минерали е много по-голямо в сравнение с това на останалите ядки. От тях децата растат по-бързо, а възрастните са по-здрави. Богати са на Витамин Е. Познати са и като афродизиак.
Едва ли има празнична трапеза, на която да не властва свинското
Този път го пригответе с киноа - тя е царицата на зърнените култури, най-вече заради високото съдържание на незаменими аминокиселини, висока протеинова балансираност, съдържа фибри, а липсата и на глутен я прави идеална за всички, които са алергични към него. Има и пребиотични свойства, които засилват способността на черния дроб да премахва токсините от тялото. Киноата е добър източник на мед, цинк и манган. Освен тях съдържа и лизин, който отговаря за растежа и възстановяването на тъканите в нашето тяло.
И няколко предложения за класици
Ако все пак не искате да експериментирате, заложете на класиката – направете бабината сладка баница, но към сиренето добавете мед и мнооого стафиди – и от златните, и от тъмните.
Стафидите доставят много енергия. Ароматни и сладки, съдържат много баластни вещества, минерали и витамини. Стафидите укрепват белите дробове, сърцето, нервната система и дори потискат гнева и успокояват нервите.
Лозовите сарми – нека са с червени боровинки
Червените боровинки са сред храните с доказан благотворен ефект за здравето. Съдържат антиоксиданти, които защитават клетките от увреждане от свободни радикали. Боровинките са широко познати заради множеството важни витамини и се препоръчват за подсилване на имунната система. Честата консумация на червени боровинки намалява риска от болести на пикочните пътища, язва, кариес и болни венци.
Достоен финал на годината с телешко със сини сливи
Известни като антиоксиданти, сините сливи помагат на сърдечно - съдовата система, нормализират нивото на кръвната захар и помагат при диети, намаляват холестерола. Използват се за облекчаване и регулиране работата на храносмилателната и отделителната система.
Умами, или петият вкус, олицетворява нежния и приятен послевкус, усилва вкусовите усещания и прави храната...
Планирането на бюджета при пазаруване може да бъде предизвикателство, но с правилните инструменти лесно може...
В днешния забързан свят все повече хора избират доставка на храна, за да спестят време...
Водката съществува от векове и играе ключова роля в културите на много страни. Тя не...
Съветите на лекарите как да се грижим за здравето на очите Някои хранителни вещества поддържат цялостното...