Тази подправка е позната още като селим, а наименованието й, според народните вярвания, идва от “девет сили” - смятало се, че толкова получава онзи, който го използва обилно за овкусяване на ястията. Произхожда от Западна Азия и се използват както листата му, така и корените, и плодовете му.
Девесилът е многогодишно тревисто растение с голо, кухо, високо до 2 м стъбло. Коренът е кафяво-жълт, месест, вретеновиден. Листата са перести с дълбоко назъбени дялове и лъскава повърхност. Цветовете са бледожълти, а плодовете – жълтокафяви. Цъфти през юли или август.
Корените се вадят напролет през февруари и март, преди да е започнало развитието им. Пресните корени на девесила са чудесна подправка за салати, пилешки супи, фасул, месни ястия. Те се съчетават с магданоз, копър, чесън, зеленчуци за супа. Плодовете му се комбинират добре с дафинов лист, черен пипер, бахар и се използват за мариноване на зеленчуци. Листата на девесила, пресни или изсушени, са незаменима подправка за рибена чорба, като се слагат се в началото на готвенето.
Тази Коледа подарете внимание и истинско гурме преживяване за всички сетива с новите кутии на...
Умами, или петият вкус, олицетворява нежния и приятен послевкус, усилва вкусовите усещания и прави храната...
Планирането на бюджета при пазаруване може да бъде предизвикателство, но с правилните инструменти лесно може...
В днешния забързан свят все повече хора избират доставка на храна, за да спестят време...
Водката съществува от векове и играе ключова роля в културите на много страни. Тя не...