С аромат на кокос



0
70214

На санскрит кокосовата палма е известна като kalpa vriksha, което може да се преведе като „дървото, което дава всичко, необходимо за живота“.

Терапевтичните и козметични свойства
на кокоса са познати отдавна. В Полинезия например го считат за лекарство срещу всички болести. В традиционната медицина на островитяните, плодът се използва при различни здравословни проблеми, сред които ожулвания, изгаряния, измръзване, кашлица, рани и други.

Кокосовото масло
се добива от кокосови орехи. Състои се от над 90% сурови наситени мазнини – важен и ценен строителен материал за всяка клетка в човешкото тяло. Триглицеридите подсилват имунната система, щитовидната жлеза, нервната система и кожата, и осигуряват бърза енергия на тялото.

Кокосовото масло се втечнява при 25 градуса и тогава е известно като кокосово олио.

Препоръчителната дневна доза
за един възрастен е 2–2,5 с. л. кокосово масло, чисто или смесено с любима напитка (чай, мляко, смути), както и с други полезни храни (годжи бери, пчелен прашец и др.).

Полезно разнообразие
• Ако смесите кокосово масло с какаови продукти (сурови какаови парченца, какаово масло или какао на прах) получавате здравословни, сурови шоколадови десерти.
• Кокосовото масло е подходящо за готвене (вместо краве масло или зехтин), защото е по-стабилно при нагорещяване (до 180 градуса) и не образува трансмазнини.

Коментари (0)

154 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: