Българската кухня е сезонна и менюто ни през различните годишни времена, до голяма степен се определя от това, което природата ни предлага в съответния момент или с което предвидливо сме се запасили.
Да отдадем дължимото на сезоните
Пролетта, лятото и ранната есен са времената, в които на трапезата ни обилно присъстват пресните зеленчуци и плодове, докато в студените месеци те се изместват от консервирани или изсушени продукти.
Сезонна е и употребата на месо
– агнешкото се използва най-често през пролетта, леките меса, като пилешко, са предпочитани през лятото, докато свинското властва на софрата през студените зимни дни. Само рибата не знае сезонна почивка.
В сезона на пресните салати,
често една богата порция пролетно-зелена свежест може успешно да замени основното за обяд или вечеря. Хем-вкусно, хем здравословно, а и полето за импровизации в една пролетна салата наистина е много широко.
А за да бъде всеки път салатата различна и още по-вкусна,
не забравяйте за пресните зелени подправки, които бързо и лесно придават аромат на всеки дресинг, сос или винегрет. Магданозът, естрагонът и босилекът са по-добри от силните подправки, като розмарин. Свежият босилек е идеален с домати, джодженът – в гръцката салата, кориандърът – със скариди.
Винаги овкусявайте салатата
непосредствено преди консумиране – ако го направите по-рано, всички листа ще се намокрят и в чинята си ще имате повече влага, отколкото свежест.
Комбинирайте смело свежите пролетни изкушения
и пригответе салата със собствен стил, по ваш вкус – резултатът винаги е впечатляващ.
Предлагаме ви няколко свежи идеи за вкусен старт на пролетния сезон.
Тази Коледа подарете внимание и истинско гурме преживяване за всички сетива с новите кутии на...
Умами, или петият вкус, олицетворява нежния и приятен послевкус, усилва вкусовите усещания и прави храната...
Планирането на бюджета при пазаруване може да бъде предизвикателство, но с правилните инструменти лесно може...
В днешния забързан свят все повече хора избират доставка на храна, за да спестят време...
Водката съществува от векове и играе ключова роля в културите на много страни. Тя не...