Кайсията е позната и отглеждана в Китай преди 4000 години, а за нейна родина се смятат планините Тяншан. В началото на християнската ера е разпространена и в Европа – първоначално в Италия, а след това и в Гърция. През 10. в. арабите я пренасят във Франция, а в Америка достига чак през 1700 година.
Пазаруване и съхранение
Когато купувате кайсии, трябва да избирате плодове с наситен жълто-оранжев цвят. Кайсиите може да се съхраняват в хладилник, като за целта се режат на малки парчета, които се слагат в найлонови пликове. Съхранени по този начин, се запазват 6–7 дни. Ако пък си купите все още зелени плодове, можете да ги оставите няколко дни на стайна температура, за да продължи процесът на зреене.
Кайсиите могат и да се сушат, а сушените плодове се използват в много от ястията на средиземноморската кухня. От пресни кайсии може да се приготвят също така и мармалад, както и плодови сокове и нектари.
В медицината
Малките жълто-оранжеви плодове са изключително ароматни, лесни за храносмилане и богати на хранителни вещества. Благодарение на високото съдържание на протеини, калций, калий и витамини, кайсиите имат голяма хранителна стойност и са много подходящи при диетично хранене, поради ниското си калорично съдържание, придружено в същото време от доста приятен и сладък вкус.
Консумацията на кайсии се препоръчва при нервно напрежение и безсъние, както и при оздравителни процеси след прекарана тежка болест.
Кайсията стимулира производството на хемоглобин, което я превръща в изключително полезен плод за хора, които страдат от анемия. Освен това съдържа много захари, минерални соли, магнезий, фосфор, желязо, цинк и манган.
Кайсията също така е богата и на витамин С и А (бета-каротин). Този витамин подпомага произвеждането на меланин – веществото, което помага на кожата да почернява и в същото време я предпазва от слънчевите лъчи. Бета-каротинът има и други полезни функции – предпазва организма от канцерогенни химически влияния, прави зрението по-остро, укрепва костите и зъбите, засилва имунитета срещу инфекции на дихателните пътища, действа срещу токсичните елементи в замърсения въздух и пораженията от вредния тютюнев дим.
В козметиката
кайсиите са изключително полезни при грижата за кожата. Маслото, извлечено от семената на кайсиите, се прилага както срещу разширени капиляри по повърхността на кожата, така и за бръчки. Сокът от кайсия може да се използва като естествен тоник за нормална кожа.
Умами, или петият вкус, олицетворява нежния и приятен послевкус, усилва вкусовите усещания и прави храната...
Планирането на бюджета при пазаруване може да бъде предизвикателство, но с правилните инструменти лесно може...
В днешния забързан свят все повече хора избират доставка на храна, за да спестят време...
Водката съществува от векове и играе ключова роля в културите на много страни. Тя не...
Съветите на лекарите как да се грижим за здравето на очите Някои хранителни вещества поддържат цялостното...