Пица



0
119194

На латински пица е pinsa, което означава плосък хляб. В Средновековието хората започнали да я приготвят с различни подправки, смесени със зехтин. През този период със сигурност пицата придобила нов вид и вкус.

С въвеждането на биволското сирене пък, наречено „Моцарела“, италианската пица станала известна не само в страната си, но и по цял свят. Първите сведения съществуват още при древните гърци и римляните. Първоначално тя се приготвяла на нагорещен камък, по-късно се консумирала със зеленчуци и задушени меса. Понякога се поръсвала с билки и подправки.
С пренасянето на домата за първи път в Европа през 1522 г. в Неапол възниква първообраза на италианската пица. През 17. век се появяват специални хора („pizzaioli“ – пицайоли), приготвящи пица за италианските селяни.

Класическото тесто за пица се приготвя от брашно, мая, захар, сол, зехтин и вода. Тестото се меси на ръка, втасва определено време и се разточва на тънък пласт (обикновено с дебелина 0,5 см). Майсторите на пица използват зрелищен начин за дърпане на тестото, подхвърляйки го във въздуха.


10 златни правила за успех, които ще ви гарантират майсторско изпълнение и отличен резултат


1. Най-подходящото брашно за пица е тип 500. Брашното винаги се пресява, в някои случаи може и по два пъти.
2. Използва се чиста питейна мека или трапезна минерална вода. Хлорираната трябва да се избягва!
3. Водата трябва да е хладка – температурата не бива да бъде повече от 30–35 градуса, защото маята се пресича и тестото не втасва.
4. Когато водата е по-малко, тестото се свива и е много трудно да се разточи в нужната форма. Тестото трябва да е лепкаво, за да може при разточване да поеме толкова брашно, колкото е необходимо. И ако все пак се случи така, че тестото се свива и не стои „мирно“ в тавата, разточеният кръг трябва да се намаже обилно с олио и от двете страни.
5. Маята трябва да е прясна. На 1 кг брашно се слагат не повече от 40 г. Ако се сложи прекалено много мая, краят на пицата остава бял, средата е много чуплива и пицата може да има горчив вкус.
6. Сухата инстантна мая се слага директно в брашното, размесва се с него и тогава се слагат останалите съставки. За 1 кг се използва 1 или 1/2 пакетче, но при всички случаи трябва да се прочете упътването на опаковката.
7. За соса се използват качествено доматено пюре или пресни сладки домати. Пиците се пекат в средата на фурната.
8. Фурната винаги е предварително сгорещена между 200 и 250–300 градуса.
9. Трябва да се избира кашкавал, който да се разтопява при печене, а не да става на конци.
10. По-добре е да се използват сухи подправки за поръсване върху кашкавала.

Е, след като знаете всички тънкости, единственото, което ви остава, е да си изберете рецепта по ваш вкус и да запретнете ръкави.

 

Коментари (0)

БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: