През 1881 г. в Сегед, Австро-Унгария се заражда нещо, което устоява теста на времето и днес може да бъде открито в кухненските шкафове в различни точки по света. Янош Котани открива първата си мелница за червен пипер и така започва работа една от най-старите фабрики за подправки в Европа. Днес продуктите му са познати в 32 страни, а от 2002 г. и в България. Това е историята на един човек, който не се е страхувал да мечтае.
През 1881 г. светът драстично се променя: електрическата крушка тъкмо е светнала, а на снимките ще им трябва още съвсем малко, докато се научат да „се движат“. По това време 23-годишният Янош Котани отглежда и преработва специален сладък червен пипер. Качеството му е толкова високо, че не след дълго Kotányi става официален доставчик в императорския двор на Австро-Унгария. През 1889 г. е създаден и първият брандинг на Kotányi: минавайки под Айфеловата кула на Световното изложение в Париж, Янош остава зашеметен – кулата създава илюзията, че танцува поради специфичните си филигранни форми. Така се ражда идеята за танцуващата червена чушка, която дълго време е изобразявана на опаковките.
Компанията бързо се прочува с нежния, леко плодов вкус и чудесния цвят на своя пипер. Успехът позволява на Янош Котани дръзки мечти – да направи родната си кухня известна по целия свят. Затова, наред с търговията с билки и подправки, започва да издава и готварски книги. Мечтата му е толкова завладяваща, че се предава през вековете. Ервин Котани представлява четвъртото поколение на фирмата. Той поема бизнеса през 1981 г. и го развива в Централна и Източна Европа, по-късно в Азия и Южна Америка. Ервин Котани създава нови миксове от подправки на Kotányi, за да отговори на променящите се нужди на клиентите. При него се появяват и емблематичните мелнички Kotányi, които позволяват лесно и удобно да се насладим на най-доброто – прясно смлени и силно ароматни билки и подправки.
Янош Котани е искал да вдъхновява хората да готвят, да експериментират с нови вкусове и да се забавляват. Днес Kotányi следва неговата мечта и след 140 години продължава да вярва, че подправките превръщат готвенето в празник, а всяко ястие е покана за незабравимо пътешествие в пъстрото и вълнуващо царство на ароматите.
Янош Котани
Умами, или петият вкус, олицетворява нежния и приятен послевкус, усилва вкусовите усещания и прави храната...
Планирането на бюджета при пазаруване може да бъде предизвикателство, но с правилните инструменти лесно може...
В днешния забързан свят все повече хора избират доставка на храна, за да спестят време...
Водката съществува от векове и играе ключова роля в културите на много страни. Тя не...
Съветите на лекарите как да се грижим за здравето на очите Някои хранителни вещества поддържат цялостното...