Приготвянето на домашен козунак
си е истинско предизвикателство за всеки страстен кулинар. Начинанието изисква не малка доза смелост и желание, за да се превърне празника в едно наистина незабравимо изживяване...
Със сигурност мнозина разчитат
на ревниво пазена и предавана от поколение на поколение изпитана стара семейна рецепта, придобила през годините статут на магическа формула с гарантирано успешен краен резултат.
Няколко ценни хитринки са от решаващо значение за съдбата на митичния сладък хляб:
● брашното трябва да се пресее непосредствено преди омесването – и то 4 пъти
● задължително правило: дайте си достатъчно време и не пестете усилия при месенето на тестото
● важно е, тестото да втаса добре, така че да се разтяга на конци
● температурата в помещението, в което се приготвя козунакът, както и тази на използваните за него продукти е желателно да бъде около 30–35 градуса.
Първото яйце, което се боядисва за Великден
задължително е червено. Любопитно за червената боя е, че в далечното минало, тя се добивала от верзия (бразилово дърво), което се нацепвало на малки трески и се накисвало в топла вода поне за 3–4 дни. Още по-рано. Във великденската обредност червените яйца имат две основни функции – предпазна и продуцираща. Вярва се, че те предпазват от градушка и от уроки. С първото червено лице се потъркват лицата на децата, за да са здрави и жизнени. Първото боядисано червено яйце се запазва до същия ден на следващата година. Червеният цвят се счита за тържествен цвят и символ на живота, тъй като е наситен с много сила: това е цветът на кръвта, на огъня и на любовта. По-късно, покрай червената боя започнало боядисването на яйцата и в други цветове – жълто, зелено и др. В различните страни цветовете имат и различно значение и символика. Оранжевото например символизира сила, издържливост и амбиция. А синьото е цветът на небето и на властта.
Традицията повелява на самия празник
близки, приятели и роднини да се чукат с боядисани великденски яйца и чието излезе най-силно, той ще бъде най-здрав през годината. По оставеното от предишния Великден яйце се предсказва, каква ще бъде годината: ако жълтъкът се е запазил цял, годината ще бъде здрава, а къщата – пълна и богата.
1. |
Изпрати
лично съобщение |
18.04.2017 Първото червено яйце е за къщата. Стои във витрината до следващото първо червено яйце. И знаете ли - за една година тези яйца не се развалят
|
Умами, или петият вкус, олицетворява нежния и приятен послевкус, усилва вкусовите усещания и прави храната...
Планирането на бюджета при пазаруване може да бъде предизвикателство, но с правилните инструменти лесно може...
В днешния забързан свят все повече хора избират доставка на храна, за да спестят време...
Водката съществува от векове и играе ключова роля в културите на много страни. Тя не...
Съветите на лекарите как да се грижим за здравето на очите Някои хранителни вещества поддържат цялостното...