Не сте опитвали ньоки? Името звучи странно и не дава ясна представа за ястието, но всъщност това са малки парчета тесто, сварени във вода и разбъркани с различни сосове. Има ги в много световни кухни, като съставките за тестото, формата им и начинът на поднасяне варират.
Поне според нас най-популярни са италианските ньоки. В класическата италианска кухня те се сервират като първо ястие, вместо супа или паста. Вкусът им много напомня този на пастата.
Ньоките от картофи са може би най-известният вид, но не и единственият. Парижките се правят с брашно, а в Рим приличат повече на полента.
Легендата
Тя свързва картофените ньоки с далечната 1531 година и града на Ромео и Жулиета – Верона. Годината е известна със страшния глад, а богатите веронци раздавали на бедните това ястие, за да не избухнат бунтове. И до ден днешен в петъка по време на католическите карнавали, предхождащи Великите пости за Великден, пред базиликата Сан Дзено Маджоре във Верона раздават гигантски количества ньоки на минаващите. Любопитно е, че в преносен смисъл думата ньоки означава глупак. В един популярен стих от 19. век жителите на Верона иронично са наричани ньоки – по логиката, че човек е това, което яде.
Тайната на вкусните ньоки
На пръв поглед ньоките изглеждат елементарни за приготвяне, но всъщност не е така. Тайната на действително вкусните ньоки се нарича практика, търпение и постоянство. В съвършения си вариант картофените ньоки са леки, пухкави и деликатни. В лошия си вариант те са плътни, жилави и скучни на вкус. А най-тъжното, което може да ви се случи е ньоките да се разпаднат във врящата вода и изобщо да не стигнат до чинията.
За да се получи хубаво тесто е важно в картофите да няма много вода. Затова, след като ги сварите, сложете тенджерата на слаб огън, за да може да се изпари още вода.
Картофеното тесто трябва да се обработва бързо, защото иначе става или меко, или жилаво, или трудно за обработка.
Традиционно готовите ньоки се натискат с пръст или вилица, така че по-средата да се появи вдлъбнатина или нещо като оребряване. Целта е да се увеличи повърхността, така че да може върху тях да се задържи повече сос.
Тук подбрахме за вас шест любими и изпитани рецепти за ньоки, които да приготвите за близките си хора. Гледайте внимателно видеорецептите и стъпките към тях, за усвоите всички тънкости по приготвянето на ньоки.
Тази Коледа подарете внимание и истинско гурме преживяване за всички сетива с новите кутии на...
Умами, или петият вкус, олицетворява нежния и приятен послевкус, усилва вкусовите усещания и прави храната...
Планирането на бюджета при пазаруване може да бъде предизвикателство, но с правилните инструменти лесно може...
В днешния забързан свят все повече хора избират доставка на храна, за да спестят време...
Водката съществува от векове и играе ключова роля в културите на много страни. Тя не...