Един от най-използваните продукти във всяко българско домакинство – оризът – е и основна храна за 2/5 от населението на планетата. Средностатистически на всеки жител на планетата, годишно се падат по 85 кг ориз. Оризовите зърна се отличават с висока хранителност и съдържат 75–85% въглехидрати и 5–10% протеини, като тези две съставки са с много голяма степен на усвояемост (около 96%) от човешкия организъм, поради което храненето с ориз се приема за много ефективно.
Оризът e изключително полезна зърнена култура
Богат е на сложни въглехидрати, а те са основният енергиен източник за организма, усвояват се бавно и осигуряват усещане за ситост и енергия за дълго време. В него се съдържат редица минерални вещества – манган, фосфор, желязо, магнезий, силиций, цинк в по-големи количества и калций и калий в по-малки. Източник е и на много витамини от групата В. Освен това е с много нисък гликемичен индекс.
В зависимост от разликите в зърната, се различават:
• късозърнест
• среднозърнест
• дългозърнест ориз.
Оризовото зърно
има няколко пласта външни обвивки, богати на витамини и минерали, и според степента и методите на отстраняването им се различават няколко типа ориз:
• кафяв (пълнозърнест)
• кафяв напарен
• бял
• бял напарен
• бял полиран
• бързосваряващ се бял.
От пълнозърнестия ориз
се премахва само люспата и по този начин хранителните му качества се запазват максимално, но белият ориз подлежи на значителна преработка, при която се губят витамините и минералите от състава му. Оризът, приготвен без сол, в комбинация с пресни плодове и зеленчуци, е лека храна, прочиства организма и засища. Затова е и толкова подходящ вариант за активно спортуващите хора.
Сред най-популярните сортове ориз са:
• Арборио – отлежда се предимно по долината на река По в Италия. Късозърнест ориз, с овална форма, който се използва най-често за приготвяне на ризото.
• Басмати – на хинди името му означава „аромат“. Изключително ароматен дългозърнест ориз, който произхожда от Афганистан. Отглежда се в полите на Хималаите и е типичен за много от ориенталските ястия.
• Жасминов ориз – отглежда се преди всичко в северните части на Тайланд, но също така и в Лаос, Виетнам и Италия. Много ароматен сорт ориз, който при готвене ухае на жасмин и за разлика от другите сортове има собствен вкус.
Умами, или петият вкус, олицетворява нежния и приятен послевкус, усилва вкусовите усещания и прави храната...
Планирането на бюджета при пазаруване може да бъде предизвикателство, но с правилните инструменти лесно може...
В днешния забързан свят все повече хора избират доставка на храна, за да спестят време...
Водката съществува от векове и играе ключова роля в културите на много страни. Тя не...
Съветите на лекарите как да се грижим за здравето на очите Някои хранителни вещества поддържат цялостното...