Най-лятната супа



0
69903

В речника на Найден Геров думата таратор присъства като „студена чорба от краставици, чеснов лук, орехи и оцет”. Старите български рецепти предлагат различни варианти на любимата студена супа – в миналото някъде са го правили с вода и оцет (вместо с кисело мляко) и са го наричали жътварски таратор, другаде пък са му добавяли хляб или марули.

Думата таратор идва от персийски
Така се нарича един от най-известните сосове в сирийската кухня, който се приготвя с тахан или паста от някакви ядки, овкусени с чесън и лимонов сок. Използва се и като дресинг и намира приложение в безброй ястия. Историците смятат, че тараторът е пренесен по нашите земи от Персия, като с времето е претърпял различни промени.  В Иран и днес се приготвя подобна студена супа от кисело мляко, краставици, чесън и черен пипер, като може да се добавят също орехи и стафиди, а вместо копър се слага пресен джоджен,.


Историческото му начало се крие
някъде в Средновековието, като за първи път се споменава у нас около XVI-XVII век. В този период подобие на студена супа вече е позната и в друга част на Европа, а именно – в Германия. Подобно на повечето рецепти от онова време и в тази също присъства алкохол – приготвяли са я на основата на бира или вино, като в случая обаче е ставало въпрос по-скоро за напитка, а не за храна. Едва по-късно германците започват да използват и мляко.

За пръв път рецептата за таратор
се появява през 1956 г. в „Книга за домакинята“ на П. Чолчева и Ал. Русева, с всички съставки на българската студена супа, каквато я познаваме днес.


Безспорно тараторът е най-популярната нашенска студена супа
Традиционно у нас тараторът се приготвя от кисело мляко, ситно нарязани краставици, олио, сол и наситнени копър и чесън, които се смесват и се разбъркват, а сместа се разрежда с вода, до желаната гъстота. Накрая се поръсва със счукани орехи. Във варианта за „сух“ таратор не се прибавя вода, а само кисело мляко. Подобна е и рецептата на салата „Снежанка“, която обичайно се прави с цедено кисело мляко и пресни или кисели краставици.

Класическата рецепта
гласи, че таратор се прави от краставици, но ако погледнем отвъд класиката, ще установим, че тараторът може да се приготви и по различен начин. В т.нар. таратор по селски освен краставици се слага и маруля, а може да се експериментира и с репички.

Тараторът има своите местни варианти
в голяма част от съседните ни страни. В Гърция това е салатата дзадзики. В Турция го наричат джаджък, а таратор е наименованието на чеснов сос с кисело мляко и счукани ядки, който се поднася към рибни ястия.  Разновидности на таратора присъстват и в кухните на Македония, Албания и Кипър. В Сърбия например го наричат течна салата (или салата таратор), като тук към таратора не се прибавя вода.

Коментари (0)

124 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: