Най-известният британски сос



0
47421

Кръстен е на едноименното графство във Великобритания, което се счита за негово родно място. Любопитната му история започва още през далечната 1835 година, когато е бил приготвен за първи път, по екзотична рецепта, пренесена от Индия. 

Получената смес обаче била толкова люта,
че изобщо не била годна за консумация и „несполучливият“ сос бил сложен в бъчва и скрит дълбоко в мазето на създателите си – двамата аптекари Джон Лий и Уилям Перинс. Две години по-късно, при поредното разчистване, двамата се натъкнали на дървената бъчва и преди да я изхвърлят, решили да опитат соса. С удивление установили, че вкусът му е омекнал и е станал необикновено хубав. Впоследствие през 1838 г. двамата откриватели започнали да продават соса с търговска цел и не след дълго „Уорчестър“ се превръща в най-известния британски сос, популярен не само в родината си, но и по цял свят.


В началото на 21. век фирмата, носеща името на двамата аптекари,
произвели соса, разкрива, че историята за създаването му всъщност е една романтична легенда, която е имала за цел да обвие в митична тайнственост произхода на вкусното кулинарно изобретение, с което да допринесе за по-голямата му популярност сред ценителите на непознати екзотични вкусове и за по-бърза реализация на пазара.
 
Оригиналната рецепта за сос „Уорчестър“, естествено, се пази в тайна.
Известно е, съставът му включва оцет, меласа, захар, сол, риба (аншоа), екстракт от тамаринд, чесън, лук, различни подправки и аромати. Сместа се оставя да зрее в продължение на няколко години в затворени съдове, където протича процес на ферментация. Крайният резултат е рядък, тъмнокафяв сос с много силен аромат.


Въпреки че за основа на популярния сос служи доматеното пюре,
количеството му е едва 1/3 от състава му. За разлика от други сосове на доматена основа в този вкусът на доматите не доминира, а напротив – почти не се усеща. Пикантният сладко-кисел вкус и богатият аромат на сос „Уорчестър“ го правят подходяща подправка за различни ястия – както топли, така и студени. Прибавя се към салати, майонези, пастети и др. Много добре се вписва и в различните маринати.

Коментари (0)

БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: