Името й произлиза от италианската дума pasta и означава както многобройните продукти от брашно от твърда пшеница и вода – спагети, макарони и прочие, така и самото ястие, приготвено с тях.
Видовете паста направо са безчет – по последни данни в света има над 300 вида, като имената им са още повече и дори и самите италианци не знаят всички наименования.
Пастата е неизчерпаем източник на „добри” въглехидрати, които осигуряват по-голямата част от глюкозата в тялото. Тя от своя страна е важна за работата на мозъка, червените кръвни телца, мускулите и органите.
Пастата не е „бяла” храна. За разлика от белия хляб, който се прави от бяло брашно, тя се приготвя от твърда пшеница, има нисък гликемичен индекс и благодарение на това, след консумацията, нивото на захари в кръвта не се повишава рязко.
Пастата е идеална за диета, особено ако се консумира със зеленчуци, риба, зехтин, сирене, доматен сос, бобови растения, месо. Не случайно е неразделна част от средиземноморската диета.
Умами, или петият вкус, олицетворява нежния и приятен послевкус, усилва вкусовите усещания и прави храната...
Планирането на бюджета при пазаруване може да бъде предизвикателство, но с правилните инструменти лесно може...
В днешния забързан свят все повече хора избират доставка на храна, за да спестят време...
Водката съществува от векове и играе ключова роля в културите на много страни. Тя не...
Съветите на лекарите как да се грижим за здравето на очите Някои хранителни вещества поддържат цялостното...