Наслада за очите и удоволствие за сетивата



0
63255

Според Библията лозата е първото растение, което било засадено след потопа.

Смята се, че родина на лозовата култура
е Западна Азия (южните брегове на Каспийско море, Мала Азия, Сирия, Иран). Според някои географи и историци лозата е била отглеждана още от египтяните, а римляните пък успели да култивират нови сортове.
Траките също култивирали различни сортове грозде, което освен за храна се е използвало и за приготвяне на вино.



 

Гроздето има богат и разнообразен химичен състав и висока енергийна стойност.
Съдържанието на захари – глюкоза и фруктоза, които лесно се усвояват от организма, спомагат за обмяната на веществата и бързо произвеждане на енергия. Гроздето съдържа също така разнообразни минерални вещества, аминокиселини и витамини. Всичко това го определя като здравословна и полезна храна.


Стафидите (сушеното грозде)
са изключителен енергиен източник и естествен подсладител (71% захар, т.е. повече от сушените смокини и малко по-малко от меда). Имат същите характеристики като гроздето и са изключително подходящи при настинки. Съдържат 2,3% протеини и съвсем малко мазнини и са изключително бързо смилаеми. Стафидите са изключително богати на калций, желязо и фосфор и се препоръчват за редовна консумация от специалистите по здравословно хранене.



 

Коментари (0)

238 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: