Според Библията лозата е първото растение, което било засадено след потопа.
Смята се, че родина на лозовата култура
е Западна Азия (южните брегове на Каспийско море, Мала Азия, Сирия, Иран). Според някои географи и историци лозата е била отглеждана още от египтяните, а римляните пък успели да култивират нови сортове.
Траките също култивирали различни сортове грозде, което освен за храна се е използвало и за приготвяне на вино.
Гроздето има богат и разнообразен химичен състав и висока енергийна стойност.
Съдържанието на захари – глюкоза и фруктоза, които лесно се усвояват от организма, спомагат за обмяната на веществата и бързо произвеждане на енергия. Гроздето съдържа също така разнообразни минерални вещества, аминокиселини и витамини. Всичко това го определя като здравословна и полезна храна.
Стафидите (сушеното грозде)
са изключителен енергиен източник и естествен подсладител (71% захар, т.е. повече от сушените смокини и малко по-малко от меда). Имат същите характеристики като гроздето и са изключително подходящи при настинки. Съдържат 2,3% протеини и съвсем малко мазнини и са изключително бързо смилаеми. Стафидите са изключително богати на калций, желязо и фосфор и се препоръчват за редовна консумация от специалистите по здравословно хранене.
Умами, или петият вкус, олицетворява нежния и приятен послевкус, усилва вкусовите усещания и прави храната...
Планирането на бюджета при пазаруване може да бъде предизвикателство, но с правилните инструменти лесно може...
В днешния забързан свят все повече хора избират доставка на храна, за да спестят време...
Водката съществува от векове и играе ключова роля в културите на много страни. Тя не...
Съветите на лекарите как да се грижим за здравето на очите Някои хранителни вещества поддържат цялостното...