Французите наричат рибата тон „морско телешко“ заради нехарактерния за риба вкус и вид на месото й. В Америка пък не на шега върху етикетите на консервите с риба тон пише „морска кокошка“. И почти всички свързват рибата тон с консервната кутия.
Риба тон – месо или риба?
На пръв поглед прилича на обикновена едра риба. Само че месото й лесно може да се сбърка с телешко или дивеч. Разликата е, че рибата е доста по-скъпа. Една от най-обичаните от кулинарите риби присъства често в рецептите както на европейската, така и на източната кухня. Тя е и една от най-ниско калоричните храни. В 100 г прясна риба се съдържат едва 0,6 г мазнини. А не е тайна и това, че рибената мазнина се усвоява и разгражда в организма в пъти по-бързо от животинската.
Мерки и теглилки
Рибата тон принадлежи към семейството на скумриите, а представителите на отделните видове съществено се различават по размер. Най-големите достигат до 3,5 м дължина и тежат почти тон. Най-дребните риби пък не са повече от 30 см и 2 кг. На трапезата ни най-често присъства младата риба тон от Тихия океан, уловена край южните брегове на Калифорния, Атлантическия океан, както и Средиземно, Японско и даже Черно море.
Как да я приготвим?
Популярната в цял свят риба тон в България все още не е масов продукт. Може би заради цената или това, че се намира по-трудно, освен в консервна кутия. Рецепти за приготвянето й обаче не липсват. Италианците например най-често приготвят карпачо от сурова риба тон, като я мариноват с лимон и подправят със зехтин, черен пипер и сол. Японците пък я правят на суши – потапят я в соев сос и заедно с парченце авокадо я завиват на руло.
Макар и не навсякъде, у нас могат да се намерят замразени стекове или филета риба тон. Те са без кожа и практически обезкостени. Подходящи са за пържене, печене и скара. Решите ли да пържите риба тон, трябва да знаете, че най-подходящата мазнина е зехтин и едва порозовяла от двете страни, вече е готова. Задължително е преди пържене да се оваля в брашно и след това в грис, за да се запечата. Ако пък предварително за 10 минути я накиснете в соев сос, добре разбит с мед (3:1), сами ще се убедите в добрия резултат. Друг вариант е да оставите порциите риба за час-два да киснат в прясна мляко. Впоследствие така обработената риба ще бъде много по-сочна и лека.
Консервираната риба тон е подходяща за различни салати, сосове за паста и сандвичи. Когато купувате такава риба тон, цената е почти винаги показател за качество. Консервата с филета е много по-добра от тази с парченца, която е подходяща единствено за рибени кюфтета и пасирани сосове. Предлага се риба тон в собствен сос, подсолена вода, с подправки (чили, чесън, босилек и др.), олио или зехтин. Мазнината от консервите е подходяща за дресингите на салатите. Има и готови консервирани салати с риба тон.
Независимо как ще решите да приготвите рибата тон, подходящ сос за нея е смес от наситнени маслини, зелен лук и каперси, подправени с черен пипер и оцет. При поднасянето на ястия от риба тон не забравяйте, че по-подходящи са червените вина (както е за месо), а не бяло (както е прието за риба).
1. |
Изпрати
лично съобщение |
30.07.2015 Риба тон е една от най-силно замърсените със живак риби, и диетолозите от цял свят съветват да не се консумира. За консумация се препоръчват малки риби (сардини) или малки скумрии, тъй като не са живели дълго и не са толкова замърсени.
Трябва да се избягват също така отглежданите във ферми или живарници риби, защото са натъпкани с боклуци и цялата Менделеева таблица.
|
Умами, или петият вкус, олицетворява нежния и приятен послевкус, усилва вкусовите усещания и прави храната...
Планирането на бюджета при пазаруване може да бъде предизвикателство, но с правилните инструменти лесно може...
В днешния забързан свят все повече хора избират доставка на храна, за да спестят време...
Водката съществува от векове и играе ключова роля в културите на много страни. Тя не...
Съветите на лекарите как да се грижим за здравето на очите Някои хранителни вещества поддържат цялостното...