Едва ли ще звучи пресилено, ако се каже, че пъпешът е едно от най-сочните изкушения на лятото. Можем ли да си представим този сезон и по-точно летните пазари без големите купчини дини и аромата на пъпешите?
Минало и настояще
Предполага се, че пъпешът идва от Азия, тъй като китайците твърде добре познавали неговите терапевтични свойства. Според други източници обаче неговият произход се свързва с Африка. В началото на новата ера е разпространен в Европа благодарение на древните гърци и римляни. Именно елините били много практични и оценявали по достойнство качествата на тези апетитни и ароматни плодове. Те сушели корите им и ги използвали, за да облагородят различни сладкиши и десерти. Не е случаен и фактът, че пъпешът се превръща и в любимо ястие на френските крале.
Отглежда се в страни с топъл климат и вирее много добре в по-топлите райони на България, каквито са поречието на реките Марица и Тунджа и Дунавската равнина.
Пъпеши за всеки вкус
Съществуват различни видове, които се отличават и по външен вид. Някои са по-оранжеви, други са зелени. Все пак любими на повечето хора са сочните пъпеши, независимо от цвета. Познавачи по родните пазари твърдят, че колкото по-набраздена е кората, толкова по-сочен е пъпешът. Ако пък е спукан някъде, това е гаранция за висока захарност.
Пъпешът е страхотно допълнение и главно действащо лице при приготвянето на плодови салати, шейкове, коктейли, екзотични специалитети и сладоледи.
Да съчетаем приятното с полезното
Освен, че е изключително съблазнителен и вкусен, пъпешът е и много полезен. Съдържа големи количества витамин А и С, вода, захари (захароза, фруктоза и глюкоза) и различни минерали. Богат е на фолиева киселина, желязо и каротин, което го превръща в полезна храна при анемии.
Лечебните свойства на пъпеша са известни още от далечното минало. Той се използвал при стомашни неразположения, защото засилва апетита и улеснява храносмилането, благодарение на различните ензими, които съдържа. Пъпешът има диуретично и слабително действие. Народната медицина го предписва при запек, хемороиди, подагра, при пясък и камъни в бъбреците, като при последните особено добър ефект има запарката от пъпешови семки. Каротинът, който съдържа този плод се препоръчва и при болести на черния дроб. Все пак с него трябва да внимават болните от диабет, защото съдържа много захари.
Както е известно:
Умами, или петият вкус, олицетворява нежния и приятен послевкус, усилва вкусовите усещания и прави храната...
Планирането на бюджета при пазаруване може да бъде предизвикателство, но с правилните инструменти лесно може...
В днешния забързан свят все повече хора избират доставка на храна, за да спестят време...
Водката съществува от векове и играе ключова роля в културите на много страни. Тя не...
Съветите на лекарите как да се грижим за здравето на очите Някои хранителни вещества поддържат цялостното...