Месни заговезни е православен църковен празник, който отбелязваме винаги в неделята – 8 седмици преди Великден.
Името на празника
е свързано с обичая да се заговява с месо, затова и на празничната трапеза присъстват само месни ястия.
Денят се нарича още Неделя Месопустна, тъй като е последният ден преди периода на постите, в който може да се яде месо.
Традиционно за празника
се поднасят баница с месо и с животинска мазнина (мас, краве масло), варена кокошка, сарми с месо и богати и изкусителни ястия със свинско.
В седмицата след Месни заговезни
(Сирни заговезни) пък се хапват повече масло, яйца и извара. След това до Великден следва да се спазват хранителни и духовни пости.
Доверете се на нашите изпитани рецепти
за свински пържоли, които ще превърнат празника в незабравимо вкусно изживяване за всички края семейната трапеза.
Умами, или петият вкус, олицетворява нежния и приятен послевкус, усилва вкусовите усещания и прави храната...
Планирането на бюджета при пазаруване може да бъде предизвикателство, но с правилните инструменти лесно може...
В днешния забързан свят все повече хора избират доставка на храна, за да спестят време...
Водката съществува от векове и играе ключова роля в културите на много страни. Тя не...
Съветите на лекарите как да се грижим за здравето на очите Някои хранителни вещества поддържат цялостното...