Сирни заговезни (Прошка, Поклади, Сирница, Масленица) е един от големите зимно-пролетни празници в народния календар, който честваме винаги в неделя, седем седмици преди Великден.
Традиционната празнична трапеза включва
разнообразни ястия, приготвени с яйца и млечни продукти – сирене, мляко, масло, но без месо. Поднася се баница със сирене, а също и варено жито.
Задължителни елементи от празника са
халва с ядки и варени яйца, свързани с обичая „хамкане“ – на червен конец се завързва парче бяла халва или варено яйце. Най-възрастният мъж в къщата завърта конеца в кръг и всички членове на семейството – главно децата – се стремят да уловят халвата или яйцето с уста. Който успее, ще бъде жив и здрав през цялата година.
Традицията повелява,
на Сирни Заговезни по-младите да поискат прошка от по-възрастните си близки, роднини и приятели. Затова празникът е познат също и като Прошка.
За още по-вкусен празник
изненадайте приятно всички у дома с различни предястия и разядки, на основата на яйца и сирене.
Доверете се на нашите предложения.
Умами, или петият вкус, олицетворява нежния и приятен послевкус, усилва вкусовите усещания и прави храната...
Планирането на бюджета при пазаруване може да бъде предизвикателство, но с правилните инструменти лесно може...
В днешния забързан свят все повече хора избират доставка на храна, за да спестят време...
Водката съществува от векове и играе ключова роля в културите на много страни. Тя не...
Съветите на лекарите как да се грижим за здравето на очите Някои хранителни вещества поддържат цялостното...