Който препоръчваме горещо
Вярваме, че няма изкушен от кулинарията човек, който да не е чувал за несравнимия с нищо друго на света италиански балсамов оцет. Ако сте имали удоволствието и да го опитате, със сигурност знаете защо е така.
Около него се носят легенди, производството му е строго регламентирано, а името му подсказва нещо много важно. Това не е просто оцет, а балсам – за небцето, за стомаха, за душата, за тялото, а според херцога на Модена Риналдо д'Есте – и за либидото. Смята се, че именно въпросният херцог за първи път е нарекъл оцета от Модена балсамов пред свой приятел – учен, когато му подарявал бутилка с безценната течност. Това се случило през далечната 1730 г.
1787 е другата важна година, която вероятно повечето от вас са виждали на логото върху бутилката балсамов оцет Ponti. Защо е важна ли?
Тогава се поставя началото на една вълнуваща история, която продължава и до днес. Това е годината, в която семейство Понти започва производството на оцет. Представете си каква последователност, отдаденост и уважение към семейния бизнес са били нужни, за да продължи тази история до наши дни.
Сега Ponti е любимият aceto balsamico на италианците, а и не само на тях. Той е безспорен лидер на италианския пазар в категория оцет (съгласно данните на IRI за януари-декември 2021). Но зад това признание седят 9 поколения и техният уникален опит и знания, трупани година след година.
За направата на прочутия Aceto Balsamico di Modena P.G.I. се следват строги правила. Като се започне от мястото на производство – единствено в изби в провинциите Модена и Реджо Емилия. Точно това означава P.G.I. – защитено географско указание. Оцетът Ponti се прави в избите на фамилията във Виньола, в подножието на хълмовете на Модена.
След това са продуктите – трябва да се използва мъст, получена от 7-те най-популярни сорта грозде в Емилия Романя – Ламбруско, Санджовезе, Требиано, Албана, Анчелота, Фортана и Монтуни. Към тази мъст се добавя висококачествен винен оцет. А отлежаването става в бъчви в специални изби. Бъчвите са направени от три различни вида благородна дървесина, всяка от които придава на оцета специфични характеристики: дъбът – лек аромат на ванилия, кестен – на танин и черешата – сладкия аромат на плодове.
Качеството на всички продукти на Ponti се базира на хиляди проверки, извършвани всяка година, голям брой сертификати и специална класификация. Според нея по отношение на минималните параметри (плътност, време на зреене, мъст) Ponti поставя летвата много по-високо.
Затова и балсамовият оцет на Ponti е това, което искаме върху храната си. Съвършен баланс на кисело и сладко, плодов аромат и фантастичен вкус. Бихме го използвали буквално за всичко – върху салата, в ризото, с морски дарове, с месо, дори в десерт. А когато ни се прииска нещо още по-дълбоко като вкус, избираме например балсамова глазура. Всъщност разнообразието от видове оцет на Ponti е толкова голямо, че всеки би могъл да открие вкуса, който търси.
Ние отиваме за поредната бутилка и се затваряме в кухнята да експериментираме. И да, ще споделим рецепти!
Умами, или петият вкус, олицетворява нежния и приятен послевкус, усилва вкусовите усещания и прави храната...
Планирането на бюджета при пазаруване може да бъде предизвикателство, но с правилните инструменти лесно може...
В днешния забързан свят все повече хора избират доставка на храна, за да спестят време...
Водката съществува от векове и играе ключова роля в културите на много страни. Тя не...
Съветите на лекарите как да се грижим за здравето на очите Някои хранителни вещества поддържат цялостното...