Според една стара легенда – короната на всички монарси по света има един общ прародител – и това е горната част на плодовете на нара. Вероятно затова, в цял свят, нарът е популярен като „кралски плод“. Кулинарните и лечебните му свойства са познати и ценени от много народи – евреи, египтяни, гърци и римляни – още от най-древни времена.
Макар да не е сред най-популярните плодове
по нашите географски ширини, напоследък нарът все по-често може да бъде намерен по родните пазари. Растението е широко разпространено в региона на Средиземноморието, а у нас се отглежда в по-топлите зони на страната.
Плодовете са богати
на витамин С. Полезни са за всички, подложени на стрес, тъй като ги зареждат с голямо количество витамин В1. Консумацията му е препоръчителна за спортистите, тъй като той съдържа много витамин В6, който предпазва мускулите от спазми или болки, предизвикани от претоварване.
Отварата, приготвена от кората на нар помага за заздравяване на косата. Зрънцата от нар, консумирани преди ядене подобряват апетита.
Нарът е ароматен, сладък и полезен плод,
подходящ за сладкиши и сиропи, но също и за приготвяне на основни ястия. От сока му се прави напитката гренадин, която е съставна част на много коктейли.
Умами, или петият вкус, олицетворява нежния и приятен послевкус, усилва вкусовите усещания и прави храната...
Планирането на бюджета при пазаруване може да бъде предизвикателство, но с правилните инструменти лесно може...
В днешния забързан свят все повече хора избират доставка на храна, за да спестят време...
Водката съществува от векове и играе ключова роля в културите на много страни. Тя не...
Съветите на лекарите как да се грижим за здравето на очите Някои хранителни вещества поддържат цялостното...