Juglans regia, или кралският лешник, е името на ореха, дадено му още по времето на древните римляни. Петнайсет вида от него растат в Южна Европа, Източна Азия и Америка. В България се среща единствено обикновеният орех.
Ядките му съдържат мазнини, витамини A, C и D и танин. Използват се в сладкарството, медицината, козметиката. Ореховата дървесина намира приложение в мебелната промишленост и в строителството.
Малко история
Дълго време се е вярвало, че орехите първо са се появили в Персия. При разкопки в Югозападна Франция обаче са открити вкаменени черупки от орехи, опечени през епохата на неолита преди повече от 8 хиляди години. Остатъци от черупки на счупени орехи са намерени и в развалините на Помпей – града с трагична участ, мигновено разрушен при изригването на вулкана Везувий.
Приносът към човешкото здраве
Интересът към орехите и тяхното влияние върху човешкото здраве започва през 16. и 17. век. Това е период, през който се приема от лекарите, че различните растения са ефективни като билкови лекарства, което се дължи на техните прилики с някои части на човешкото тяло. Смятало се е, че яденето на орехи повишава интелекта и успокоява емоциите на човек поради поразителната си прилика по форма с мозъка и сърцето. Днес здравните изследвания доказват, че много от тези твърдения наистина са верни.
Бързи и лесни идеи как да намерите приложение на орехите във вашето всекидневно меню
Умами, или петият вкус, олицетворява нежния и приятен послевкус, усилва вкусовите усещания и прави храната...
Планирането на бюджета при пазаруване може да бъде предизвикателство, но с правилните инструменти лесно може...
В днешния забързан свят все повече хора избират доставка на храна, за да спестят време...
Водката съществува от векове и играе ключова роля в културите на много страни. Тя не...
Съветите на лекарите как да се грижим за здравето на очите Някои хранителни вещества поддържат цялостното...