Едва ли има по-достойна от ципурата риба, която да се нарече кралица. Това наименование не е лишено от логика – в много страни я наричат така, защото между очите й има златисто петно, което много прилича на корона. Ципурата е величествена, красива риба, която вдъхва респект.
В Италия, където се радва на голяма почит,
я наричат позлатена (от итал. оrata). Тази доскоро непозната за нас риба съвсем не е останала в тайна за древните гърци. Те я възпявали, първо, заради изключително вкусното й месо и, второ, заради грациозните движения, с които плува. Затова тя била посветена на богинята Афродита.
Среща се в
Средиземно море и в Атлантическия океан. Предпочита умерените температури на водата. Най-често може да бъде открита в лагуните, където има изобилие от любимите й храни. Тя се храни с мекотели и черупчести и може да достигне до 5 кг.
Известни са три нейни разновидности,
като най-вкусната и най-скъпата е кралската, а останалите два вида са розовата и сивата ципура. Ципурата е хермафродитна риба и обикновено развива първо мъжките белези и след това женските. Рибите, които са с големина 20–30 см, по правило са мъжки, докато по-големите са женски.
Рибата е нискокалорична храна
и за разлика от месото може да се консумира и от хора, подложени на диета. Тя е разрешена в определени дни по време на пости и често присъства в чиниите на някои вегетарианци, които напълно са изключили месото от хранителния си режим. Това, което я прави една от най-ценните храни, е наличието на лесноусвоими белтъчини и незаменими аминокиселини. Така рибата се превръща в скрито оръжие на диетолозите, които я препоръчват при проблеми със стомаха и щитовидната жлеза.
Видовото разнообразие в света на морските обитатели
е толкова голямо, че понякога изборът съвсем не е лесен. Ципурата обаче е сред всеобщите любимки в Средиземноморието и е добре позната на познавачите и любителите на рибни специалитети.Както и другите риби, ципурата също е богата на разнообразни минерални вещества: желязо и фосфор, калций и магнезий, цинк и селен. Рибеното масло пък съдържа витамините A, D и E и се препоръчва за профилактикапри риск от атеросклероза.
У нас ципурата се внася най-често от Гърция
и напоследък почти няма рибен ресторант, който да ви откаже удоволствието да я опитате. Ако пък решите да приемете предизвикателството да си я приготвите сами у дома – може да се доверите на някоя от следващите ни рецепти.
Умами, или петият вкус, олицетворява нежния и приятен послевкус, усилва вкусовите усещания и прави храната...
Планирането на бюджета при пазаруване може да бъде предизвикателство, но с правилните инструменти лесно може...
В днешния забързан свят все повече хора избират доставка на храна, за да спестят време...
Водката съществува от векове и играе ключова роля в културите на много страни. Тя не...
Съветите на лекарите как да се грижим за здравето на очите Някои хранителни вещества поддържат цялостното...