Според учението „Аюрведа“ – освен, че пречиства кръвта и подпомага работата на черния дроб и бъбреците, подправката също така позволява да сме по-независими от клюките и лошото мнение по наш адрес. Дава ни сили да се справим с лошите навици. Помага ни да подобрим режима си за деня, възстановява силата на характера, тонизира психиката и повишава упоритостта при решаване на проблеми.
Кимионът е бил е познат още преди 3 или 4 хиляди години
в Сирия, а също и в Египет – близо 2 века преди Христос. В Римската империя е бил уважавана подправка и лековита билка, а до средните векове европейците са гледали на него основно като на лек. Днес се отглежда главно в Индия, Иран, Индонезия, Средиземноморието и разбира се – в Китай.
В кулинарията
кимионът често се свързва с индийската, близкоизточната и мексиканската кухня. Подхожда си перфектно с кориандъра. Кимионът е една от съставките на кърито. Познаваме го от фалафелите, присъства в индийския микс от подправки Гарам масала, слага се и в емблематичното мексиканско ястие Чили кон карне. Използва се широко в месната промишленост като подправка при производството на деликатеси (пастърма, суджуци, луканки и др.), в консервната промишленост и в козметиката.
Плодовете на кимиона
имат характерен и разпознаваем горчив вкус, който се дължи на куминовия алдехид, съдържащ се в етеричното му масло, както и силен и свеж, топъл и леко лют аромат, също така дължащ се на високото съдържание на етерични масла, заради който кимионът е предпочитана съставка в много от ястията в арабската и ориенталската кухня. При топлинна обработка, вкусът на подправката се променя, а ароматът й става още по-интензивен. В състава на кимиона се съдържат още дикарвон, мазнини, белтъчини, кверцетин, кемпферол, минерални, багрилни и смолисти вещества, оцетна киселина, восъци, кумарин, пинен, цимол и др.
Ежедневен прием от общо 15 г кимион
набавя на организма ни необходимата доза желязо по възможно най-диетичния начин. Благодарение на етеричните масла в състава му, кимионът спомага за по-добро храносмилане, особено при консумация на тежки и/или люти храни, като действа успокояващо на стомаха и червата. При извършени изследвания на масло от семето на кимиона, учените са извлекли активния компонент мегалон, който влияе върху злокачествените клетки, като ги унищожава.
Умами, или петият вкус, олицетворява нежния и приятен послевкус, усилва вкусовите усещания и прави храната...
Планирането на бюджета при пазаруване може да бъде предизвикателство, но с правилните инструменти лесно може...
В днешния забързан свят все повече хора избират доставка на храна, за да спестят време...
Водката съществува от векове и играе ключова роля в културите на много страни. Тя не...
Съветите на лекарите как да се грижим за здравето на очите Някои хранителни вещества поддържат цялостното...