Къпините често са неоправдано подценявани, като се има в предвид, че плодовете са подходящи за консумация както в свежо, така и в консервирано състояние, а при някои сортове имат пдори о-добри технологични качества, отколкото тези на малината.
От растението могат да се използват
както плодовете и листата, така и корените. Листата съдържат танини, флавоноиди, органични киселини и витамин С. Плодовете са богати на захари, пектин, органични киселини, а корените – на танини и инозит.
Къпините са мощен антиоксидант.
Съдържат витамините А, В9, С, Е. Имат затягащо и противовъзпалително действие. Вино от къпини се прилага успешно при лечение на простуди и възпаления на горните дихателни пътища. При малките деца чаят от къпина развива и заздравява костите и зъбите, предпазва от анемия и други заболявания, свързани с кръвообращението.
Насладете се на пъстри и ароматни плодови изкушения с нашите изпитани рецепти.
Умами, или петият вкус, олицетворява нежния и приятен послевкус, усилва вкусовите усещания и прави храната...
Планирането на бюджета при пазаруване може да бъде предизвикателство, но с правилните инструменти лесно може...
В днешния забързан свят все повече хора избират доставка на храна, за да спестят време...
Водката съществува от векове и играе ключова роля в културите на много страни. Тя не...
Съветите на лекарите как да се грижим за здравето на очите Някои хранителни вещества поддържат цялостното...