Ако има мода в кулинарията, то тя до голяма степен е свързана със здравословното хранене. Учени от цял свят се опитват да открият идеалната формулата за добро здраве и перфектен външен вид. Нюансите са много и различни, но идеята е само една: храната трябва да ни поддържа здрави, в добра форма и отлично настроение.
Може би заради миризмата или кой знае защо, но в миналото различните видове зеле не са вдъхновявали прекалено много готвачите. Е, нещата днес са променени! Карфиолът у нас става все по-популярен, с него се приготвят невероятни неща освен класическата царска туршия.
Откъде идва...
Произходът на карфиола е достатъчно изяснен. Въз основа на исторически данни се допуска, че идва от Сирия и остров Кипър. Той е широко разпространен в средиземноморските страни, Централна и Западна Европа, където много се цени като диетична храна и се консумира масово. По своите хранителни и вкусови качества то превъзхожда останалите зелеви видове.
И накъде отива?
Отива директно в чинията на всеки, който държи на външния си вид. За съжаление карфиолът леко отстъпва по популярност на обикновеното зеле, но по съдържание на хранителни вещества го изпреварва. В кулинарията се употребяват белите плътни глави, тъй като зелените много горчат. В домашната кухня е по-добре от по-меките кочани да се правят супи и гарнитури, а по-твърдите – за основни ястия.
Не забравяйте, че...
1. Колкото по-плътно е съцветието, толкова по-високо е качеството му.
2. Много е важно да не се преварява.
3. Най-добре е, преди да се готви, да се разчупи на розички или разреже на 4 части.
4. За да се съхранят най-много витамини, слагайте розичките във вече кипяща вода и ги дръжте не повече от 5 минути.
Тази Коледа подарете внимание и истинско гурме преживяване за всички сетива с новите кутии на...
Умами, или петият вкус, олицетворява нежния и приятен послевкус, усилва вкусовите усещания и прави храната...
Планирането на бюджета при пазаруване може да бъде предизвикателство, но с правилните инструменти лесно може...
В днешния забързан свят все повече хора избират доставка на храна, за да спестят време...
Водката съществува от векове и играе ключова роля в културите на много страни. Тя не...