И щипка лавандула за цвят, вкус и безгрижно настроение



0
909

Лавандулата е страхотна във всякакви ястия – от сладкиши до основни с пилешко и агнешко. Има чист, лесно разпознаваем, цветен, леко ментов аромат. Тя обаче е и един от трудните продукти, защото винаги съществува риск да прекалите и тя да доминира.

Ето няколко важни съвета, които ще са ви от полза, ако решите да готвите с лавандула.

- Първото важно нещо, на което да обърнете внимание, е, че има декоративна и кулинарна лавандула. Въпреки че няма точна разлика между тях и всички могат да се използват в кулинарията, истината е че някои сортове са по-добри за готвене. От българските сортове това са Юбилейна и Карлово.

-  Не е приятно да хапнеш парче сладкиш и в устата ти да останат листенца. Най-добре е лавандулата да се ползва или смляна със захар, или загрята с някаква течност и после течността да се прецеди. Това може да бъде сироп например (вода, захар, лавандула), или сметана. Може да се кипне в прясно мляко, поставена в марля, и след като пусне ароматите си, да се отстрани. Ако я ползвате за солени ястия, а стрийте в хаванче с останалите подправки.

- Бъдете пестеливи. Рискът да прекалите и тя доминира в ястието, като му придаде аромат на сапун, е огромен. Следвайте рецептата и винаги слагайте една идея по-малко, отколкото повече.

- Съчетавайте я с други силни аромати, например всичко, което  влиза в популярната сме от подправки от Прованса - салвия, мащерка, риган, розмарин.

- Отива си с боровинки, лимони, портокали, с шоколад, круши и лимони. Лавандула и мед е фантастична комбинация.

- Сухата лавандула има много по-интензивен аромат от прясната, така че бъдете внимателни! Ароматът в половин чаена лъжичка суха лавандула се равнява на аромата на една чаена лъжичка и половина прясна. И въпреки това горещо препоръчваме: слагайте по малко, опитвайте, защото иначе можете да получите горчиво ястие със странен, сапунен вкус.

Снимка: Instagram/shadinassri

Коментари (0)

154 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: