Винаги се опитваме да приготвим вкусни и красиви ястия, но по-рядко се замисляме за храносмилането. Когато видим апетитното блюдо, мозъкът ни възприема информацията и изпраща импулси към слюнчестите жлези и стомаха да започнат подготовка за храносмилането.
Процесът на храносмилане стартира
още в устата ни, където механично смиламе храната си. Много е важно, да дъвчем старателно хапките, докато се превърнат в каша. Това, от една страна позволява на амилазата в слюнката да започне да смила въглехидратите, а от друга – улеснява значително стомаха, тъй като му поднася по-лесна за смилане маса и стомашните сокове работят по-лесно. Мускулатурата в долната част на стомаха осигурява предвижването на съдържимото до дванадесетопръстника. Тук кашата е подложена на действието на ензими, съдържащи се в соковете, отделяни от жлъчката и панкреаса, и преминава в тънките черва, където се извършва и усвояването на важните за организма нутриенти. Панкреатичната липаза смила мазнините, в условията на силно алкална среда на червата, т.е. на всеки отделен етап от храносмилането са необходими ензими.
Ензимите са протеини,
които ускоряват химическите реакции в организма. Част от тях се произвеждат от човешкия организъм, а друга част набавяме чрез храната си. Но това се отнася само до суровите продукти, защото температурите, по-високи от 70 градуса напълно убиват всички ензими и практически организмът трябва да разчита единствено на собствените си запаси. А колкото повече се осланяме на синтезирането на ензими единствено от организма, толкова повече го натоварваме. Храносмилането е доста енергоемък процес – изразходва се около 50% от енергията на тялото. Това е и причината след хранене всеки човек да чувства нужда от почивка.
Има три основни начина
за запазване и попълване на нивото на ензимите: чрез ядене на сурова храна, чрез правилно съчетаване на продуктите по количество и качество, и чрез приемане на ензимни добавки.
Продуктът Enzy-Mill съдържа най-важните храносмилателни ензими,
подбрани от растителни източници и микроорганизми – Amylase; Lipase; Protease 4.5; Protease 3.0; Alpha-galactosidase; Lactase; Cellulase; Bromelain в National Enzyme Company – USA, световен лидер в производството на ензими. Те подобряват усвояването на важните за организма нутриенти, като въглехидрати, мазнини, протеини, витамини и минерали. Таблетките са устойчиви на стомашната киселинност, имат широк спектър на действие. Имат приятен вкус и могат да се сдъвчат. Enzy-Mill не съдържа животински продукти, оцветители и консерванти. Може да се приема и от постещи, и вегетарианци.
Enzy-Mill подобрява храносмилането,
като помага на храносмилателните ензими в човешкия организъм с допълнителната си сила, в резултат на което не чувстваме тежест и болки в стомаха. Също така предотвратява подуването и намалява газовете.
Enzy-Mill се предлага
вече в две разфасовки – съответно с 15 или с 60 броя таблетки – в аптеките без рецепта или online на www.botanic.cc
Умами, или петият вкус, олицетворява нежния и приятен послевкус, усилва вкусовите усещания и прави храната...
Планирането на бюджета при пазаруване може да бъде предизвикателство, но с правилните инструменти лесно може...
В днешния забързан свят все повече хора избират доставка на храна, за да спестят време...
Водката съществува от векове и играе ключова роля в културите на много страни. Тя не...
Съветите на лекарите как да се грижим за здравето на очите Някои хранителни вещества поддържат цялостното...