Глътка цветно настроение



0
65637

За истинските ценители коктейлът е напитка, която съчетава богатство от вкусове, багри и аромати – за да радва окото и да създава настроение със своите цветове, украса и съдържание.

Почти всички познати видове спиртни напитки 
могат да се използват за приготвяне на коктейли – бренди, водка, уиски, джин, коняк, ром, текила, ликьори, различни вина, шампанско и дори бира.
Към тях понякога се добавят и безалкохолни напитки, като най-често употребяваните са:
● натурални сокове от цитрусови плодове (предимно от лимон, портокал или грейпфрут);
● минерална вода или различни видове газирани напитки.
В състава на коктейлите място намират също и други добавки като:
● сладолед, мляко, течна или разбита сметана, кафе, горещ шоколад. 

Ледът е един от задължителните компоненти
за повечето коктейли. Той може да бъде с кръгла форма или на кубчета, натрошен в специален уред или пък настърган.

Като допълнение към някои коктейли се използват и различни ароматни компоненти, като:
● канела, карамфил, черен пипер, джоджен;
● коктейлни черешки, зелени маслини или листенца мента. 
За да могат свежите добавки да разгърнат изцяло аромата си се използва специално коктейлно чукче.

Изкуството да комбинираш
Важна роля за успеха на много от коктейлите играят плодовете и по-точно начинът, по който се използват – като чаша, като декоративен елемент, като лакомство и т.н. Тропическите плодове като кокос и ананас, а също и динята или лимоните могат да се използват вместо чаши. Други плодове пък намират приложение като украса – например резени портокал или парченца киви, от които може да се направят ярки и празнични плодови конструкции.
Плодовете са задължителни в напитки като пунш и грог. За да се засили плодовия им вкус, те се накисват предварително в алкохол и след това се прибавят в съда, в който се приготвя напитката.

Ключът към славата
Коктейлите се забъркват по два основни начина – чрез разбиване или чрез смесване. Смесените напитки могат да се приготвят с ръчен или електрически миксер или шейкър.

Ароматът също е важен елемент
в един коктейл. Използваните плодове могат да усилят или да неутрализират мириса на алкохола в напитката. Традиционният избор в това отношение се състои предимно от коктейлни черешки, лимони, портокали и ананас, но също и пресни ягоди, лайм или някои по-екзотични варианти като маракуя или папая.

Количеството има значение
В зависимост от силата на алкохолния коктейл, различните напитки се приготвят в различни обеми. Коктейлите с високо съдържание на алкохол по правило се приготвят в обеми от 50 до 100 мл. Смесените напитки, съдържащи в състава си по-малко количество алкохолни компоненти (пенливи, с яйце и др.), са в обем между 100 и 200 мл.
Дори и най-хубавото вино или коктейл, наляти в неподходяща чаша, губят от своето очарование. За добрия коктейл трябват и специални чаши, като освен тяхната вместимост, от голямо значение е и формата им, чрез която се подчертават цвета и красотата на съответната напитка. Изберете точната чаша за вашата любима напитка и се насладете на момента.

 

 

Коментари (0)

171 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: