Дяволските ябълки



0
70756

Родината на картофите е Южна Америка. Коренното население на континента ги познава още от Древността. Смята се, че първите култивирани картофи са отгледани на платото около езерото Титикака в Перу. За населението на Андите те се превръщат в основна храна и дори са боготворени. Някои историци дори изтъкват, че инките толкова почитат картофите, че единицата време, която използват, е времето за варене на един картоф. 

Европейските мореплаватели откриват растението около 1520 г. Веднъж пренесен в Испания, картофът бързо се разпространява и в другите европейски страни. Италианците първоначално смятат растението за вид трюфел. В началото се гледа с недоверие на тази храна, смятат я за нездравословна, а някои свещенослужители я обявяват дори за нехристиянска, наричайки картофите дяволски ябълки. Но с течение на времето и европейците оценяват хранителните качества на това растение. И все пак до края на 18. век картофите се славят предимно като храна за бедните. Аристокрацията гледа с насмешка на този продукт и смята, че не е достойно да се консумира. 

Отричани и боготворени в миналото, днес картофите са най-верният приятел на всяка домакиня

В картофите се съдържат незаменими аминокиселини, витамин В2 и пектин. Голямото количество картофена скорбяла дава необходимата енергия за умствена и физическа работа. Многото калий, който съдържат, ги прави подходящи за лечебна храна на страдащи от сърдечно-съдови заболявания. 

Най-големият риск, свързан с консумирането им, е натравяне със соланин. Той се отделя в старите и съхнещи грудки и може да предизвика повръщане, разстройство, припадъци и проблеми с нервната система. За да намалите риска до минимум, просто не трябва да консумирате позеленели и прораснали картофи. Най-добре е да се съсредоточите само върху пресните, защото при тях опасност от натравяне не съществува. 

Вкусове и цветове

  • Пресните картофи са много по-полезни, защото предоставят на организма значително повече количество витамин С. Те не съдържат мазнини и холестерол, а целулозата е едва 0,5%. Те рядко се обработват с химикали, което ги прави една от най-полезните пролетни храни. Единственото условие е да се ядат до няколко дни след купуването им. Пресните картофи са с по-високо водно съдържание, затова са перфектни за варене и салати.

  • Сладките картофи имат изключително приятен вкус. Специалистите обаче подчертават, че това не са истински картофи, а отделен вид, част от друго растително семейство. Те се срещат основно в две разновидности – със светла и с тъмна кора. Светлите имат тънка обвивка и кремава на цвят сърцевина, а тъмните – оранжева сърцевина. Вторите са много полезни, защото са богати на бета-каротин.

  • Червените (розовите) картофи обикновено са с по-ниско съдържание на нишесте и се използват за варене, печене, супи, салати и огретени. В народната медицина са на особена почит, защото са богати на микроелементи.

  • Сините картофи са по-скоро лилави на цвят. Наричат ги и черни картофи, но са познати и като френски картофи най-вече защото са част от много изтънчени френски рецепти.

Коментари (0)

БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: