Пристига на Стария континент благодарение на арабите и бързо се превръща в любим продукт от средиземноморската и ориенталската кухня. Освен това се нарежда и сред най-предочитаните летни зеленчуци в Китай, където в някои части от страната го наричат „чуждестранния домат“.
Патладжанът съдържа малки количества никотин, а също и соланин (отровно вещество, което присъства и в доматите и картофите), който при готвене се разрушава. Добре е, патладжаните да се посолят предварително и да се оставят да престоят известно време, тъй като солта помага за отцеждането на горчивата течност от тях. И въпреки, че повечето от съвременните сортове патладжани не съдържат горчиви вещества, посоляването им все пак е препоръчително, защото изтегля водата от зеленчука и така консистенцията му става по-приятна.
Добре е да знаем, че:
● патладжаните поемат много мазнина при термична обработка и най-вече при пържене;
● за да не покафенеят може да сложите малко лимонов сок в мазнината, в която ги готвите;
● за да ги обелите лесно може да използвате белачка (като за моркови и/или краставици), да ги бланширате в гореща вода (като доматите) или да ги изпечете (като чушките).
1. |
Изпрати
лично съобщение |
14.09.2016 Стояне, ягориди е недозряло, кисело грозде :)
|
Тази Коледа подарете внимание и истинско гурме преживяване за всички сетива с новите кутии на...
Умами, или петият вкус, олицетворява нежния и приятен послевкус, усилва вкусовите усещания и прави храната...
Планирането на бюджета при пазаруване може да бъде предизвикателство, но с правилните инструменти лесно може...
В днешния забързан свят все повече хора избират доставка на храна, за да спестят време...
Водката съществува от векове и играе ключова роля в културите на много страни. Тя не...