Благодарение на натуралните си съставки, при умерена консумация, бирата може да предложи разнообразни ползи за човешкия организъм, тъй като съдържа голямо количество витамини и антиоксиданти. Нивото на тези полезни вещества в пивото надвиша дори това в някои от най-разпространените плодове и зеленчуци (диня, пъпеш, ябълки, моркови).
Изследване на български учени потвърждава, че произвежданото у нас пиво е отличен източник на важни нискомолекулярни антиоксиданти и съдържа ключови антиоксидантни съединения, като пролин (от 130 до 570 мкгр/л – в зависимост от вида и технологиите на производство) и глутатион (от 0,1 до 1 мкмол/л – според технологията на пивопроизводството и вида дрожди).
Пролинът е една от 20-те аминокиселини, изграждащи структурата на белтъчните молекули, незаменима при синтеза на колаген – протеин, отговорен за поддържането на костите и съединителната тъкан. Веществото се синтезира естествено в организма, но може да бъде усвоено и от храна.
Глутатионът е малък протеин, който се съдържа в плодовете и зеленчуците, и се синтезира и от човешкото тяло. Заедно с витамин C, глутатионът е основен антиоксидант, унищожаващ вредните вещества, поети от външната среда, като например пестициди и индустриални замърсители.
Умами, или петият вкус, олицетворява нежния и приятен послевкус, усилва вкусовите усещания и прави храната...
Планирането на бюджета при пазаруване може да бъде предизвикателство, но с правилните инструменти лесно може...
В днешния забързан свят все повече хора избират доставка на храна, за да спестят време...
Водката съществува от векове и играе ключова роля в културите на много страни. Тя не...
Съветите на лекарите как да се грижим за здравето на очите Някои хранителни вещества поддържат цялостното...