Има рецепти, които предпочитаме през конкретни периоди от годината, тъй като се приготвят със сезонни продукти. Други любими наши ястия пък готвим целогодишно. А третата група блюда са фаворитите ни за празник и всякакви приятелски срещи. Това са обикновено барбекю рецептите, които изискват малко предварителна подготовка, която може да се направи един ден по-рано, а в деня на събитието да сготвим за нула време. Какво ни е нужно - хубав повод, приятна компания, локация на вкусното събитие и кулинарно настроение.
Пикник на тревата, съботна вечер на терасата с приятели, неделно тематично меню за непоправимите обожатели на японската кухня - това са идеалните поводи да изпробваме докрай възможностите на японския соев сос. Соевият сос Kikkoman е не само универсална подправка, но и чудесна марина. Вече повече от 300 години Kikkoman се произвежда, чрез естествена ферментация, на основата на само 4 съставки – соя, пшеница, сол и вода. Всичко, което има в състава си нещо различно от тези 4 съставки, японците не наричат „soyu” (“соев сос”), а просто „сос”. За да направим истинско японско ястие е добре да познаваме особеностите на Kikkoman продуктите.
Соевият сос „класик” - с червената капачка - е предпочитан от японците за готвене, т.е. при всякаква температурна обработка на храната. При самото сервиране обаче може да предложим и "лайт" вариант - зеления диспенсър, който има 43% намалено съдържание на сол. Освен соев сос, японците използват за мариноване и още няколко основни видове сосове. Един от тях е класическото Терияки, което се приготвя на основата на соев сос (разбира се), но има и балансирано присъствие на вино и подправки, които го правят много подходяща марина за пилешко и свинско. Сосът „Якитори”, който пък от своя страна оригинално в Япония се води „дип”, е чудесен за мариноване на по-сухи меса като телешко например. Салатните дресинги на Kikkoman – с печен сусам и с лук – се оказват не по-малко удачни при обработката на месо. Не бива обаче да прекаляваме с тях и най-вече със сусамовия, тъй като ароматът на истински печен сусам е доста силен и специфичен и не е за всеки вкус.
По избор към всеки един от сосовете може да добавим чесън, вино, черен пипер, лук… Но винаги е добре да помним да не прекаляваме с добавките, тъй като соевият сос сам по себе си придава достатъчно богат аромат на месото и ако към него има още много други видове подправки, то вкусът на храната по-скоро ще се загуби, отколкото да се подчертае.
А сега - от 15 май до 4 юни в големите магазини в цялата страна при купуването на поне един продукт с марката Kikkoman, ще получите подарък еко чанта. В промоцията участват всички маринати, соев сос, дресинги, супи с марката Kikkoman. Повече информация - тук.
"Въоръжени" с тази информация вече е време да ви представим една идеална рецепта за пролетния ни празник.
Терияки шишчета от риба меч
Време за подготовка 30 минути, време за готвене - 7-10 минути
600 г риба меч
125 мл Кикоман Терияки Марината
4 стръка пресен зелен лук, нарязани на парчета по 4 см дължина
10-12 дървени шишчета, накиснати във вода за 15 минути
парчета лимон за сервиране
Уасаби майонеза
1 ч.ч. майонеза
около 2 с.л. уасаби
1 с.л. пресен лимонов сок
1 с.л. мед
Дресинг за доматената салата:
2 см. парченце корен от джинджифил, ситно настърган
сокът на 1/2 лимон
1 с.л. Кикоман соев сос лайт
1 с.л. мед
2 с.л. олио
Класическа доматена салата:
300 мл. чери домати, нарзянаи на 2 половини
100 г зелена салата, маруля или друг вид по избор
Начин на приготвяне:
Нарежете рибата меч на парчета по 2 см. Сложете ги в голям плик с цип. Добавете Терияки Кикоман марината и ги накиснете добре. Оставете ги в хладилника да се мариноват най-малко 30 минути.
Междувременно направете уасаби майонезата. Смесете всички продукти в купа и ги разбъркайте добре. Покрийте купата и я сложете в хладилника до момента на сервирането.
За да направите дресинга за доматената салата, смесете съставките в малка купичка и разбъркайте добре, докато се получи еднородна емулсия.
Смесете продуктите за салата, овкусете я със сол, черен пипер и с дресинга.
Нанижете на шишчетата парчетата риба меч. Загрейте скарата на средна температура. Изпечете шишчетата за 2-3 минути от всяска страна, докато станат готови.
Сервирайте с доматената салата и уасаби майонезата.
Още вкусни рецепти:
Умами, или петият вкус, олицетворява нежния и приятен послевкус, усилва вкусовите усещания и прави храната...
Планирането на бюджета при пазаруване може да бъде предизвикателство, но с правилните инструменти лесно може...
В днешния забързан свят все повече хора избират доставка на храна, за да спестят време...
Водката съществува от векове и играе ключова роля в културите на много страни. Тя не...
Съветите на лекарите как да се грижим за здравето на очите Някои хранителни вещества поддържат цялостното...